Obljetnica rođenja Alije Izetbegovića

Izetbegović: Napravit ćemo normalnu zemlju

''Alijina definicija da BiH nije samo parče zemlje na Balkanu nego da ideja da različiti ljudi, vjere i nacije mogu da žive zajedno'', rekao je njegov sin Bakir.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2021. u 12:14 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježeno 96 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položio je predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, delegacija Asocijacije mladih SDA, kao i drugi dužnosnici SDA.

Izetbegović je podsjetio da je danas 96 godina od rođenja njegovog rahmetli oca.

"Njemu osobno, sasvim sigurno, ne trebaju ovakva okupljanja i neka posebna sjećanja. Nikada nije volio rođendane. Mislim da njemu to ne treba, ali nama sigurno treba. Jer kada neko za Bošnjake izjavi da su jedan podanički, kukavički narod koji je promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koji simbolizira rahmetli Alija Izetbegović, kada su stotine tisuća ljudi i žena borili se upravo za slobodu, dostojanstvo, za svoju zemlju i vjeru", pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je na riječi Alije Izetbegovića da BiH nije samo parče zemlje na Balkanu nego da je to ideja da različite vjere, nacije i kulture mogu da žive zajedno.

Foto: Anadolija / Obilježeno 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića

"Nas nitko nije tjerao prije 200, 300, 400 godina da tu pravimo bogomolje, pomažući jedni drugima, koje se faktički oslanjaju jedna na drugu, to smo mi. Alija Izetbegović se borio za poziciju Bošnjaka na takav način", rekao je Izetbegović.

Naglasio je paralelu između vremena u kojem je radio i djelovao rahmetli predsjednik i ovog u kojem trenutno živimo.

"Te paralele pravimo svaki dan, uvijek razmišljamo što bi Alija rekao ili ne bi. Uvjeren sam da bi se to tako radilo i da je rahmetli Alija živ. Naravno, on je bio autoritet koji je narod pratio, bez pogovora. Ne znam da li moja generacija može uraditi neke stvari, a da narod ne posumnja", dodao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj povijesti BiH.

Foto: Anadolija / Obilježeno 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića

"Bio je na čelu BiH onda kada je ona ostvarila svoju nezavisnost, kada se branila od agresije. BiH je danas nezavisna država, obranjena od agresije i izgrađuje se u miru. To su epohalna postignuća i uvijek ćemo biti zahvalni rahmetli predsjedniku na svemu što je učinio za BiH. Koristit ćemo svaku priliku da se sjećamo, odajemo poštovanje i da mu se zahvaljujemo na tome što je uradio za cijelu BiH, sve nas. Ono što bih posebno istaknuo jeste da su mudrost, tolerancija i razumijevanje Alije Izetbegovića, vezano za sve društvene procese, nešto što je danas prijeko potrebno Bosni i Hercegovini", dodao je Džaferović.

Na upit da li će doći do sastanka Milorada Dodika i novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te raspleta situacije, Izetbegović misli da hoće.

''Dodik krene s takvim preteškim riječima, pa onda reterira. Mislim da će se u BiH kao nakon nekog velikog potresa događati mali potresi i da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome sudjelovati Milorad Dodik, mislim da je prešao mjeru. Ako se vrati na pozicije od prije 10, 15 godina mogao bi i on biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje omladina ne odlazi, gdje se umirovljenici ne boje budućnosti i niskih mirovina. To smo odavno mogli biti da nije bilo ovakve neodgovorne politike koja je dolazila od Milorada Dodika'', naveo je Izetbegović, prenosi N1.

Kako je naveo, prekosutra je trebao biti održan sastanak kolegija oba doma državnog parlamenta s Christianom Schmidtom, ali je to odgođeno jer pojedini članovi kolegija nisu tu.

Kopirati
Drag cursor here to close