Šta sad?

Obezglavljena Federacija

Prva Novalićeva (SDA) zamjenica je ministrica financija Jelka Miličević, a drugi zamjenik je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).
Vijesti / Politika | 29. 05. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić saslušan je tijekom noći u Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine zbog slučaja u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za FBiH. Još uvijek nije poznat njegov status u cijeloj aferi koja već tjednima okupira bh. javnost i istražne organe, piše Akta.

Prema Zakonu o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, članu 10, zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost.

Premijer, u okviru svojih ovlasti, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera.

Prva Novalićeva (SDA) zamjenica je ministrica financija Jelka Miličević, a drugi zamjenik je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

No, pojedini mediji navode kako je upitno može li Milićević preuzeti Federaciju zbog svoje uloge u ovoj aferi.

Naime, premijer Federacije Bosne i Hercegovine te ravnatelj uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak privedeni su u četvrtak na ispitivanje u sjedište Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora.

Zajedno sa premijerom Novalićem i Solakom koji je ranije suspendiran s dužnosti na ispitivabu je i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" kojoj je povjerena kupnja stotinu respiratora.

Dvojica entitetskih dužnosnika kao i Hodžić već su ranije dali iskaze istraitelima nakon što je slučaj preduzelo Tužiteljstvo BiH.

Premijeru Novaliću policijski su istražitelji u srijedu oduzeli mobilni telefon kako bi vještačenjem provjerili s kim je i kada kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora.

Sporni respiratori nabavljeni u Kini pokazali su se neupotrebljivima na bolničkim odjelima intenzivne skrbi a istraga treba utvrditi kako je "Srebrena malina" dobila posao za koji nije registrirana s obziom da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prerada i uzgoj voća i povrća.

Ova je tvrtka posao dobile neposrednom pogodbom a ugovor o tome potpisao je Solak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close