Napeto

NSRS - Vladajuća većina predložila 17 zaključaka, odbačena sarajevska rezolucija

Navodi se da Rezolucija "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.
Vijesti / Politika | 01. 06. 2020. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) predložili su 17 zaključaka, u kojima se odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentrane skupštine BiH na sjednici 20. ožujka.

Navodi se da Rezolucija "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

''Konstatiramo da je Zastupnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu'', navodi se u zaključcima klubova izaslanika SNSD, DNS, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS, SP i nezavisnih poslanika.

Tvrde i da je neprihvatljiv sam naziv rezolucije, "jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH".

U zaključcima, o kojima bi trebalo da se glasa po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština RS poziva sve u BiH da ''povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

''Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada'', stoji u zaključcima.

Za izaslanike vladajuće većine u RS-u neprihvatljiva je i bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sustavni genocid.

 

Parlament će, dodaju, formirati parlamentranu delegaciju koja će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela ''Jasenovačke građe'' koja se tamo nalazi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close