Čeka se reakcija Schmidta

NS RS: RS neće objavljivati odluke visokog predstavnika

Inicijativa za izmjenu ovog zakona došla je upravo od izabranih predstavnika u republičkom parlamentu, a na osnovu činjenice da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH nije imenovan od strane Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, a kojom se briše odredba zakona koja propisuje da će se u "Službenom glasniku RS" objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH.

Za usvajanje ovog zakona glasala su 54 poslanika, pišu Nezavisne

Pročitajte još

Inicijativa za izmjenu ovog zakona došla je upravo od izabranih predstavnika u republičkom parlamentu, a na osnovu činjenice da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH nije imenovan od strane Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda, čime, kako su istaknuli, nema legitimitet.

Tijekom višesatne sjednice o ovom pitanju, mogli su se čuti brojni razlozi zbog kojih je nužno donijeti izmjene zakona, od toga da je OHR od samog početka u BiH izašao iz svojih nadležnosti koje su predviđene Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, da su Republika Srpska i njeni legitimno izabrani predstavnici početkom 2000-ih pretrpjeli višestruku štetu visokih predstavnika, do toga da će donošenje ovih zakonskih rješenja obraniti Srpsku i njezinu imovinu, a nakon što je stigla vijest da OHR priprema nametanje zakona na tom planu.

Upravo zato, kako su poručili predlagači, cilj je da se ne dozvoli da takav ili sličan zakon bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na raspravi su se mogla čuti i brojna podijeljena mišljenja po pitanju ovog zakona.

Dio opozicije, prvenstveno SDS-a poručio je da će podržati zakonsko rješenje, jer su, kako su istakli, na svojoj koži osjetili što je to sankcija OHR-a.

Bilo je i stavova kako se ovdje radi samo o još jednom "mazanju očiju" te pitanja zašto se tek sad reagiralo po hitnom postupku, kada je Schmidt već odavno u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close