Strogoća

Novinari traže reakciju policije zbog napada na kolegu s portala Bljesak

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu i službenu ispriku Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić...
Vijesti / Politika | 03. 07. 2018. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njezinom zapovjedniku Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju s prosvjeda razvojačenih branitelja, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača.

''Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izjave od sudionika prosvjeda, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu prometa u blizini graničnog prijelaza. Zapovjednik Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala Bljesak.info, prijeteći da će im oduzeti sav novinarki materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave'', stoji u reagiranju Udruženja.

Navodi se kako Upravni odbor BH novinara smatra kako je ''nedopustivo ponašanje zapovjednika Tome Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnosti, uključujući i proteste demobiliziranih boraca''.

''Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara – zaštićenih bh. zakonima i međunarodnim dokumentima. S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća zapovjednika Šarića kako se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju s medijima izričito naglašava kako se 'policija ne može miješati ili kazniti novinara tijekom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka', kao i to da 'novinari imaju pravo  fotografirati, snimiti, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije''', navodi se.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu i službenu ispriku Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić, a od Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije traži efikasnu istragu ovog slučaja i poduzimanje zakonom propisanih sankcije prema bahatom policijskom zapovjedniku.  

Reagiralo je i Društvo novinara BiH rekavši kako novinarima treba omogućiti normalan pristup događaju bez obzira je li događaj zakonito najavljen ili ne.

''Novinari su dužni izvijestiti javnost o događaju u takvim slučajevima. Nedopustivo je tretirati novinare kao sudionike ili organizatore prosvjeda, a posebno ih legitimirati ili prijetiti krivičnim prijavama'', rekao je Fedžad Forto, glavni tajnik udruženja Društva novinara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close