Sporni Član 24.

Novim zakonom prestaje zaštita obitelji s djecom i podrška natalitetu

U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta ukinula bi se podrška koju obitelji sada imaju.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2023. u 11:27 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''Porodice 3 plus'' uputilo je hitan zahtjev Vladi FBiH u kojem pozivaju na preispitivanje Prijedloga zakona o porezu na dohodak FBiH, jer se istim ukida Član 24. s koeficijentom odbitka kojim se obračunava veća plaća za roditelje s djecom, posebno roditeljima koji imaju veći broj djece.

Prva reakcija dolazi iz Udruženja gdje u zahtjevu ističu:

''Upozoravamo da se novim Prijedlogom zakona briše se Član 24. u kojem je koeficijent osobnog odbitka za izdržavanog supružnika i svako dijete, tako da je osnovica za porez sada ista za sve, tj. 800 KM. Ovo znači da se ukida Porezna kartica s koeficijentom osobnog odbitka za izdržavanje bračnog partnera i djece, zbog čega se povećava iznos poreza a samim tim umanjuje plata''.

Destimulacija rađanja djece

''U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, usvajanjem ovoga Prijedloga zakona o porezu na dohodak ukinula bi se podrška obiteljima, dosadašnji pronatalitetni karakter i destimuliziralo rađanje djece'', upozoravaju iz Udruženja.

Iz Udruženja su ranije jasno napisali koliko bi zapravo plaća bila manja u odnosu na broj djece koje roditelj/staratelj ima.     

''Naša zabrinutost se temelji na činjenici da radnik koji ne izdržava nijednog člana obitelji i ima plaću 1.500 KM će usvajanjem novog zakona imati prihod manji za svega 6,49 KM na mjesečnoj razini, tj. 77,88 KM na godišnjoj razini; dok će radnicima koji imaju jedno dijete to godišnje umanjenje biti više nego duplo, tj. 257,88 KM, za dvoje djece je razlika 509,99 KM, za troje 833,88 KM, dok će za četvero izdržavane djece plaća biti za 1.157,88 KM manja na godišnjoj razini. U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, ne smijemo dopustiti usvajanje zakona koji onemogućuje podršku obiteljima'', istaknuli su ranije iz Udruženja. 

Obećane povijesne pronatalitetne mjere

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana u javnost je izašla informacija kako je Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podržao pronatalitetne mjere udruženja ''Porodice tri plus''

Predstavnici Udruženja ''Porodice tri plus'' tada su održali sastanak s federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a povodom prethodno upućene inicijative Udruženja u vidu seta pronatalitetnih mjera koje obuhvaćaju sve majke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uz svesrdnu podršku koji bi se trebali odnositi na beneficirani radni staž svakoj majci za novorođeno dijete, smanjenje radnih sati bez umanjenja plaće i doprinosa, garanciju zadržavanja posla i pozicije nakon povratka s trudničkog i porodiljskog odsustva te osnivanje Obiteljskog fonda, na drugu stranu predlaže se zakon, kojim se 'popkala' sve obećano.

 

Kopirati
Drag cursor here to close