Prijedlog

Novi zakon mogao bi biti oštriji prema vozačima s promilima

Traži se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna zakona...
Vijesti / Politika | 02. 01. 2020. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Povjerenstva za promet i komunikacije koja je zakazana za 15. siječnja na dnevnom redu trebala bi se naći i inicijativa zastupnika Damira Arnauta kojom se od Ministarstva prometa i veza BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Kako prenosi N1, Arnaut u obrazloženju inicijative navodi da je trenutnim odredbama ovog zakona za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg propisana novčana sankcija u iznosu od 400 do 1.000 KM.

"Uzimajući u obzir da se, prema pokazateljima relevantnih studija, ovakva količina alkohola u krvi u prosjeku pojavljuje nakon 7 do 8 standardnih alkoholnih pića (boce piva, čaša vina,  doza žestokog pića...), jasno je da se radi o izuzetno opasnoj količini po vozače koji voze u takvom stanju i druge sudionike u prometu. Po ovom pitanju su me kontaktirali i zabrinuti građani koji smatraju da propisane sankcije za ove količine alkohola nisu dovoljno jake kako bi odvratile osobe pod tako jakim utjecajem alkohola da upravljaju motornim vozilom", navodi Arnaut.

S tim u vezi, traži se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona kojim prijedlogorn bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Ministarstvo prilikorn pripreme ovog prijedloga treba razmotriti sve relevantne kriterije, praksu u regionu i ostatku Europe, te pored povećanja novčanih sankcija razmotriti i uvođenje krivične odgovornosti, stoji u inicijativi zastupnika Arnauta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close