Građanski savez

Novi prigovor SIP-u protiv Dodika zbog prijetnji suparničkim kandidatima

Još jedna prijava SIP-u protiv Milorada Dodika
Vijesti / Politika | 28. 09. 2018. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanski savez sutra će podnijeti prigovor Središnjem izbornom povjerenstvu protiv Saveza neovisnih  socijaldemokrata i Milorada Dodika zbog, kako navode iz GS-a, kršenja Izbornog zakona te Pravilnika o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za sudjelovanje na Općim izborima.

''Na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik, održanom u Zvorniku, 25. rujna, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik dao je izjave koje su u suprotnosti sa sa Ustavom BiH, Izbornim zakonom, te Pravilnikom o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za sudjelovanje na Općim izborima 2018. godine'', navode iz Građanskog saveza.

Dodik je, kako navode iz GS-a, prekršio i član 7 Izbornog zakona prema kojem su zabranjene prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i neovisnih kandidata.

''Na osnovu iznesenog, nesumnjivo je da je Milorad Dodik, u svojstvu kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda srpskog naroda prekršio obveze iz izjave iz člana 3. Pravilnika o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2018. godine, pripisane Izbornim zakonom Član 1.13 kojim se obavezuju „politička stranka, koalicija ili neovisni kandidat(i)“ da će se „u svojim aktivnostima pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.“

Dalje, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je nazivajući entitet Republika Srpska ''srpski nacionalni i narodni grunt'' prekršio Član 7 Izbornog zakona, stav 7, koji zabranjuje korištenje jezika ''koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje''.

Konačno, izjavama na predizbornom skupu u Gacku, Milorad Dodik je nedvojbeno prekršio Član 7 Izbornog zakona, stav 4, koji zabranjuje ''prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata''.

Na temelju navedenog, smatramo da Središnje izborno povjerenstvo, u skladu sa jasnim zakonskim odredbama, Milorada Dodika mora diskvalifikovati iz izbornog procesa'', piše u prijavi koju je potpisao predsjednik GS-a Nihad Čolpa, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close