Najavio sankcije

Novi američki izaslanik: Agresivno krećemo u borbu s korupcijom u BiH

"Prošle godine, predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno", kazao je Escobar.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je za Glas Amerike da će biti "vrlo agresivno" korištene sankcije na rješavanju široko rasprostranjene korupcije u Bosni i Hercegovini.

Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za euopska i euroazijska pitanja ujedno i izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, funkciju je početkom rujna preuzeo od Matthewa Palmera, koji je imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH.

Razgovor sa Escobarom vodio je albanski servis Glasa Amerike.

Glas Amerike: Mathew Palmer, vaš prethodnik, preuzeo je novu poziciju izaslanika za izborne reforme u BiH. Od 2006. godine EU je preuzela vodeću ulogu u BiH, ali je zemlja postala disfunkcionalnija. Znači li to da će se SAD sada aktivnije uključiti?

Escobar: Sjedinjene Američke Države su od Daytona jako ulagale u Bosnu. Mi osiguravamo značajan iznos sredstava za visokog predstavnika. Prvi zamjenik visokog predstavnika uvijek je Amerikanac. Imamo vrlo snažnu Ambasadu i program USAID-a u Bosni. Šef OSCE-a, koji je pandan visokom predstavniku, obično je Amerikanac. Dakle, i dalje nas zanima Bosna. Nastavak rada Matthewa Palmera na Bosni pokazuje našu stalnu posvećenost regiji. Volio bih vidjeti brži napredak sa svih strana u poboljšanju funkcionalnosti Bosne.

Glas Amerike: Korupcija je rasprostranjena u BiH. Šta se može učiniti da se problem korupcije pomakne s mrtve točke?

Escobar: Prošle godine, predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno.

Glas Amerike: Lider bosanskih Srba Milorad Dodik na listi je sankcija Ureda američkog Ministarstva financija za kontrolu strane imovine (OFAC) od 2017. Uprkos svom statusu i sve većoj opstrukciji, američki službenici, Palmer i ambasadaor Eric Nelson, nedavno su se sastali s Dodikom. Hoćete li sastati s Dodikom, i ako hoćete, koja bi mu bila vaša poruka?

Escobar: Nisam siguran hoću li se sastati s njim. Prvo o tome trebam odlučiti, kao i koja će biti poruka.

Glas Amerike: Koji su, u cjelini, vaši prioriteti za Zapadni Balkan i najhitnija pitanja koja želite da rješavate?

Escobar: Postoje dva vrlo bitna pitanja. Prvo, u srednjem roku, želimo bržu integraciju Zapadnog Balkana u Europsku uniju. Mislim da je napravljen ogroman napredak, povijesni, kulturno i ekonomski su te zemlje dio Europe, i mnoge od zemalja su već obavile izuzetne reforme i za Europu su dobra prilika.

Dijele iste vrijednosti i imaju zajedničke interese sa ostatkom Europe. To će biti prioritet. Uz to, pružiti članstvo u NATO-u onima koji su zainteresirani. To će, očito, zahtijevati da tijesno surađujem s našim partnerima, zemaljama Quinte (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija), od kojih mnogi dijele slična gledišta. Ali iz naše perspektive, to bi trebao biti proces koji bi trebao biti dinamičan i aktivan. Volio bih da vidim dinamiku u tom procesu.

Drugi proces ima mnogo veze sa razmišljanjima o tome šta će Balkan biti za sljedeće generacije i zato smo ispitivali ekonomske opcije. Zapadni Balkan je područje puno prilika, te zemlje su dinamične, imaju sjajne univerzitete, kvalificirane ljude, ali nažalost mnogi od tih ljudi ne vide prilike u svojoj zemlji i odlaze, i to će postati strateški problem ne samo za zemlje Balkana nego i Europu i SAD također.

Vrlo sam zainteresiran za sva ta pitanja, i ideje o ekonomskoj integraciji, jer ako gledate Zapadni Balkan kao cjelinu, u teoriji možete da imate ekonomsku grupu od šest zemalja, možda i više, oko 20 milijuna ljudi, s oko 125 milijardi dolara bruto nacionalnog dohotka, i sa stopom rasta od čak 5 posto, tako da biste bili regija Europe koji se najbrže razvija, i to je uzbudljivo za nas politički, a mislim da će biti poticajno za američke investitore".

Kopirati
Drag cursor here to close