Zakon

Novalić spašava Sebiju Izetbegović?

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu za Dnevni avaz je rekao da Fadil Novalić ovim potezom neće nimalo pomoći Sebiji Izetbegović.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2023. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kojeg je Sud BiH prvostupanjskom presudom osudio na četiri godine zatvora u aferi Respiratori, zatražio je da Ustavni sud FBiH provjeri ustavnost Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, objavio je Dnevni avaz.

Ovaj Zakon je stupio na snagu 2022. godine nakon što ga je Skupština KS usvojila.

''Novalić, očigledno, želi pomoći direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, kojoj je poništena titula magistra, a Kantonalna inspekcija naložila je poništavanje njenog doktorskog rada. Žele osporiti Zakon na osnovu kojeg su joj poništena zvanja'', piše Avazu navodeći kako se u dopisu koji je Ustavni sud dostavio Skupštini KS navodi da je u tijeku postupak za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS.

Iz dokumenta je vidljivo da je Novalić zahtjev podnio 3. travnja.

''Radi daljeg vođenja postupka pred ovim sudom, potrebno je da u skladu sa članom 16. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH dostavite odgovor na navode iz zahtjeva premijera FBiH u roku od 30 dana od dana prijema ovog akta. Ukoliko traženi odgovor ne dostavite u ostavljenom roku, Ustavni sud FBiH će nastaviti postupak po zahtjevu podnosioca i postupak voditi na temelju podataka koji se nalaze u spisu ovog suda'', navodi se u dopisu. u kojem se u obrazloženju navodi da je Zakon o visokom obrazovanju usvojen uz kršenje odredbi Poslovnika Skupštine KS.

''A slijedom toga i Ustava FBiH, jer kršenje Ustava FBiH posljedično proizilazi iz kršenja odredbi Poslovnika Skupštine KS'', naveo je Novalić na početku zahtjeva od 17 stranica, piše Avaz.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu za Dnevni avaz je rekao da Fadil Novalić ovim potezom neće nimalo pomoći Sebiji Izetbegović.

''Nijedan zakon koji se eventualno pokušava rušiti zbog pojedinca ne može pomoći tom pojedincu jer postoji još zakona u ovoj zemlji. Ne može se jedna oblast visokog obrazovanja ostaviti bez zakona, bit će uvijek neki zakon na snazi po kojem Univerzitet radi'', naveo je prof. dr. Škrijelj.

Rekao je kako se ne radi o dobronamjernom potezu.

''Generalno, mislim da je to loš politički pristup stranke kojoj pripada gospodin Novalić, odnosno SDA, pokušaj da se s nivoa Federalne vlade osporava jedan kantonalni zakon pri čemu i Novalić i svi u SDA znaju da Zakon o visokom obrazovanju nije na nivou Federacije, nego na nivou Kantona Sarajevo. Prava našeg osnivača preuzeo je Kanton Sarajevo tako da zakonodavno tijelo koje je donijelo zakon je Skupština KS, te svaki pokušaj da se jedan zakon koji je na snazi već pola godine dovede u pitanje po bilo kojem osnovu nije dobronamjeran od strane premijera'', rekao je prof. dr. Škrijelj.

Kopirati
Drag cursor here to close