Blago nama

Novalić i ekipa ostat će u foteljama do 2022.?

Sve je izvjesnije da će ovaj saziv Vlade potrošiti još jedan cijeli mandat.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2020. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema dogovora SDA i HDZ-a BiH o formiranju nove Vlade, a situaciju su dodatno zakomplicirali uhićenje premijera Novalića i najava SBB-a da ne želi biti dio vlasti na federalnoj razini'', izvještava BHRT navodeći kako bi federalni ministri mogli bi ostati u svojim foteljama do novog izbornog ciklusa.

Da nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće biti formirana do lokalnih izbora, nagađalo se još prije dvije godine, odmah poslije Općih izbora. To sada ponovo potvrđuje lider Stranke demokratske akcije, koji u novoj Vladi priželjkuje Demokratsku frontu.

''Ključni problem po meni je što HDZ ne želi da u federalnu vladu uvede DF. Da na neki način potvrdi i Komšićevo prisustvo. Ako dođe do toga da se imenuje nova Vlada mi ćemo insistirati na tome da i DF uđe u novu Vladu'', rekao je Bakir Izetbegović.

Za tridesetogodišnjeg partnera SDA – Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH ovaj plan je neprihvatljiv. O postizbornim procesima, kažu, pregovarat će, ali tek nakon izmjena izbornog zakonodavstva.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH u ZD PSBiH, rekao je kako je stanje pri koncu strpljenja.

''Pa ne može, jednostavno tako dalje ne može. Ključno što zanima HDZ BiH je izmjena izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Kad se to dogovorimo što se nas tiče o svemu možemo razgovarati'', rekao je Lovrinović.

Video: Federalni ministri mogli bi ostati u svojim foteljama do novog izbornog ciklusa

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte za Face TV je rekao kako je siguran da neće biti promjena u federalnoj razini vlasti.

''Za nivo Federacije nisam siguran da će se tu išta promijeniti, odnosno da će biti uopće formirana Vlada neka nova u odnosu na ovu. Bojim se da će aktualna Vlada Federacije ostati do kraja mandata ovog a to je 2022. godina'', rekao je.

BHRT podsjeća kako u SDP-u i SBB-u kažu da je kombinatorika koja se pojavila u javnosti da će novi federalni ministri biti kadrovi HDZ-a BiH samo je puka spekulacija.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, rekao je kako se njegova stranka jasno opredijelia.

''Čak mi je smiješno da uopće odgovaramo na te špekulacije koje dolaze iz SDA koje nas optužuju da ćemo mi sa SBB-om i HDZ-om BiH u isto vrijeme dok oni sjede u toj Federalnoj Vladi a tim ljudima a pri tome mi nismo ni sa kim razgovarali niti imamo namjeru da razgovaramo'', rekao je.

Sanela Prašović-Gadžo, glavna tajenica SBB-a BiH, rekla je kako su trenutno u tehničkoj Vladi Federacije.

''Čekamo da se formira nova. Nema nikakvog razloga da to SDA i HDZ ne učine zajedno s DF-om i strankom gospodina Bijedića. Mi ne želimo biti dio te priče'', rekla je.

Državna televizija navodi kako su uzalud bili svi apeli međunarodne zajednice za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer je sve izvjesnije da će ovaj saziv Vlade potrošiti još jedan cijeli mandat.

''Pola federalnih ministara na duplim je funkcijama do izbora nove Vlade, a to, čini se, nikome ne smeta'', navodi BHRT.

 

Kopirati
Drag cursor here to close