Milijuni za optužene

Novac iz proračunskih rezervi za optužene generale

Deset tisuća, koliko je načelnik Hadžića sada izdvojio za generale, tek je mali dio od sume koja se svake godine izdvaja za financiranje obrane i podršku optuženima za ratne zločine u BiH
Vijesti / Politika | 29. 07. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović (SDA) dodijelio je u travnu novčanu pomoć generalima Armije BiH Sakibu Mahmuljinu i Atifu Dudakoviću u iznosu od po pet tisuća KM. Sredstva na ime interventne materijalne pomoći osigurana su iz bproračunske rezerve Općine, navodi se u odlukama.

Poznato je, piše Žurnal.info, Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin optuženi su za ratne zločine u BiH, i trenutno su u tijeku suđenja pred Sudom BiH.  Optužnica protiv Atifa Dudakovića, bivšeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH, potvrđena je u listopadu 2018. godine, i  tereti ga da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti i kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kaznenog zakona BiH.

Optužnicu protiv Mahmuljina Sud BiH potvrdio je zadnjeg dana u prosincu 2015. godine, a tereti ga za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica ga tereti da kao komandant 3. korpusa Armije BiH u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine koje su pripadnici ovog odreda počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Milijuni za optužene za ratne zločine

Nisu generali Armije BiH nikakav presedan ni nešto što treba iznenaditi. Odavno se financiranje “naših” pravda financiranjem “njihovih”, piše Žurnal.

U Republici Srpskoj obrazovne ustanove nose imena osuđenih ratnih zločinaca. U Federaciji BiH optuženici za ratne zločine drže edukativna predavanja u školama i muzejima.

U veljači ove godine u osnovnoj školi “Abdulvehab Ilhamija” na skupu u čast Dana neovisnosti BiH u Željeznom Polju, Sakib Mahmuljin održao je  “edukativno predavanje” u povodu Dana neovisnosti BiH, kako je naveo organizator - mjesni ogranak SDA Željezno Polje: Predavanje će posjetiti i legendarni komandant 5. Korpusa ARBiH, general Atif Dudaković! U jedinstvu je snaga!'', naveli su u pozivu.

Foto: žurnal.info  / U zeničkom muzeju general Mahmuljin je održao predavanje

U zeničkom muzeju general Mahmuljin je održao predavanje - U Vozućoj se brani Moskva!

A u paralelnoj stvarnosti, blizu Sarajeva, u kolektivnom centru u Hrasnici, žive borci koji jesu nositelji odlikovanja, ali nisu optuženi a ni bliski vladajućim strukturama. Nisu ni nagrađivani za solidarnost i humanost. Za njih novca u proračunskim rezervama odavno nema.

Deset isuća, koliko je načelnik Ejubović sada izdvojio za generale, tek je mali dio od sume koja se svake godine izdvaja za financiranje obrane i podršku optuženima za ratne zločine u BiH. Prošle godine samo Kanton Sarajevo izdvojio je 700 tisuća KM za ovu namjenu. Oko 450 tisuća KM otišlo je na troškove advokata a 250 organizacijama koje rade projekte pravne pomoći. Sredstva za podršku fondacijama planirana su i u ovogodišnjem proačunu.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info | Stanovnik kolektivnog centra u Hrasnici 

Republika Srpska pomagala je Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Od 2013. počela je praksa jednokratne pomoći koju su im isplaćivali. Vlada RS-a u travnju 2018. donijela je odluku o isplati jednokratne pomoći od 10 tisuća eura za “osobne troškove”.

Žurnal je pisao o osuđenim ratnim zločincima koji su dobivali novčanu pomoć u Federaciji.

Obranu “svojih” optuženika financirale su i susjedne zemlje  - Srbija i Hrvatska. Prema podacima BIRN-a, Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 milijuna eura državnih sredstava na osobne troškove i ljekarske usluge optuženih te putne troškove njihovih obitelji.

BIRN-ovo istraživanje pokazalo je da su samo do 2013. bivše jugoslovenske republike utrošile oko 40 milijuna eura javnih sredstava za pomoć optuženima. 

Kopirati
Drag cursor here to close