Čekanje

Nizozemska se nećka: Je li BiH zaslužila pregovore

Predloženo je da Nizozemska osigura da se odluka o mogućem otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU odgodi za pola godine…
Vijesti / Politika | 20. 03. 2024. u 10:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska vlada još nema konačan stav o odluci Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo BiH u EU, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u utorak održana sjednica nizozemskog parlamenta u kojem je dio zastupnika za zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini dok dio smatra kako sve treba odgoditi za pola godine.

Neefikasan presedan

Oni koji su za pozvali su nizozemsku vladu da pristane "na konsenzus u Europskom vijeću s obzirom na trenutnu geopolitičku realnost", navodi Avaz dodajući kako su ''svi suglasni da je BiH napravila velike korake''.

No, ima i onih zastupnika koji smatraju da ti koraci nisu dovoljni.

Zastupnik Isa Kahraman je rekao kako je BiH napredovala po svim utvrđenim kriterijima, ali da nekima još nije u potpunosti zadovoljan napominjući da je Europska komisija ipak dala preporuku 12. ožujka 2024. što bi olakšalo pristupne pregovore između BiH i EU.

Kahraman je rekao kako bi započinjanje pregovora o pristupanju bez poštivanja kriterija koje je utvrdilo Europsko vijeće mogu imati neefikasan presedan za buduće procese pristupanja.

Predložio je da Nizozemska osigura da se odluka o mogućem otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU odgodi za pola godine kako bi bilo BiH dobila dodatno vrijeme da ispuni osam kriterija utvrđenih u prosincu 2023. godine.

Zasluge

Zastupnik Thom Van Campen također je podsjetio da je Europsko vijeće u prosincu 2023. odredilo da BiH mora ispuniti osam kriterija, kao što su vladavina prava, migracija i borba protiv korupcije, prije otvaranja pristupnih pregovora.

Naveo je kako traži od vlada zemalja EU da ne otvore pregovore s BiH.

Poručio je kako su geopolitički razlozi često odlučujući faktor u pristanku pristupanja različitih zemalja kandidata te da proces proširenja mora biti zasnovan na zaslugama kako bi se služilo dugoročnim geopolitičkim interesima i održavanju podrške u EU za buduća pristupanja.

Pozvao je vladu Nizozemske da nastavi podržavati napredak u politici proširenja na osnovu zasluga kako bi ovaj nizozemski stav bio jasan u Europskom vijeću i dobio podršku za to, navodi Avaz.

Podsjetimo, iako je veliki broj zemalja pozdravio preporuku da se pokrenu pregovori s BiH, Nizozemska i Danska su zemlje koje otvoreno dvoje je li to ispravna odluka.

Novi zamah

Naime, o zelenom svjetlu za početak pregovora s BiH Unija će donijeti na sastanku čelnika europskih zemalja u četvrtak i petak, a za pozitivnu odluku potrebna je suglasnost svih država članica.

U utorak je više država članica Europske unije pozvalo Europsko vijeće da na summitu u četvrtak i petak odobri početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom i usvoji pregovaračke okvire s Ukrajinom i Moldavijom.

Raspravi na tu temu su sudjelovali ministri vanjskih ili europskih poslova Austrije, Danske, Estonije, Finske, Latvije, Litve te državni tajnici ili zamjenici ministara iz Hrvatske, Bugarske, Cipra, Grčke i Mađarske i svi su u raspravi istaknuli da nakon ruske agresije treba iskoristiti novi zamah jer je proširenje postalo strateška nužnost.

No, također je istaknuto da se proces pristupanja mora i dalje temeljiti na zaslugama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close