Zastupnički dom

Ništa od sjednice, stigla nova kriza: Izborni zakon čeka bolje dane

Ovakva situacija uslijedila je jer se na sjednici nisu pojavili zastupnici SNSD-a i Saveza za promjene, zbog izjava koje je Izetbegović dao u jednom intervjuu o pitanju priznavanja Kosova.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2017. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je, nakon što je odgođeno održavanje sjednice tog doma zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje, izjavila novinarima da sve dok nisu trebali doći na sjednicu nisu imali nikakvu najavu.

''Prije dolaska na sjedeću imali smo najavu iz kluba Saveza za promjene da zastupnici i zastupnice neće nazočiti sjednici Zastupničkog doma, ali nismo znali šta je sa Klubom SNSD-a. Kad smo došli na sjednicu, vidjeli smo da nema ni njih'', kazala je Krišto.

Pojasnila je da, u tom slučaju, imaju jednog zastupnika iz RS-a, te da po Poslovniku Zastupničkog doma imaju uvjete za rad, ali ne i za odlučivanje.

''Donijeli smo odluku u Kolegiju da sjednicu odgodimo do daljnjeg i o svemu ćemo blagovremeno i u skladu s Poslovnikom obavijestiti naše zastupnike'', pojasnila je Krišto.

Na novinarsko pitanje dolazi li na ovaj način do izvjesne krize u parlamentu BiH, Krišto je kazala da ne bi govorila o krizama.

''Vi znate dobro i cijenite u kakvoj situaciji se nalazi parlament. Možda je ovo i dobra prilika da se vidi da li ide uistinu u krizu, ili se želi izgrađivati povjerenje i čuvati dignitet najvišeg zakonodavnog tijela, Parlamentarne skupštine BiH, a sve u interesu očuvanja Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana i odgovornosti koja se ima prema njima'', zaključila je Krišto.

Pravljenje krize

Zamjenik Borjane Krišto Šefik Džaferović je izjavio novinarima da su danas na nastavku sjednice konstatirali da je od 14 zastupnika iz entiteta Republika Srpska prisutan samo jedan zastupnik, da imaju kvorum za rad, ali je vrlo problematično pitanje da li imaju uvjete i za odlučivanje.

''Zbog toga smo kolegica Borjana Krišto i ja odlučili da se današnja sjednica odgodi, jer zaista mislim da je problem oko načina odlučivanja'', pojasnio je Džaferović, te dodao da će o terminu nastavka sjednice zastupnici biti obaviješteni.

Istaknuo je da mu nije drago što se ovakve stvari dešavaju i da se "rad Parlamentarne skupštine BiH dovodi u pitanje".

''Ovo što smo mogli da vidimo u javnosti i kao razloge koji se ističu, ne stoji. Niti je Bakir Izetbegović, niti bilo tko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka'', naveo je Džaferović, koji smatra da se radi o pokušaju da se napravi neka vrsta krize i u BiH i u odnosima između Republike Srbije i BiH "radi unutrašnjo-političkih prilika u samoj Srbiji, a možda i kod nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska".   

Po njegovim riječima, to je nešto što je neprihvatljivo.

''Parlamentarna skupština BiH, institucije BiH, niti mogu niti smiju biti talac bilo kakvih ponašanja. Mi funkcioniramo po Daytonskom mirovnom sporazumu. Dužni smo da ga poštujemo. Nedolazak na sjednice Zastupničkog doma i nesudjelovanje u radu institucija BiH predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma'', istaknuo je Džaferović.

Dodao je da svako onaj tko se ponaša na takav način treba biti svjestan šta to znači i posljedica koje iz toga mogu da proizađu.

Postojao je način

Šef Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)  Staša Košarac ponovio je da se danas pokazalo opravdanim to što je ovaj klub još jučer zatražio odgađanje sjednice tog Doma. Za njega su vrlo opasne poruke koje dolaze od lidera SDA, a posebno one koje najavljuju rat, kako kaže, te je zato jedino moguće rješenje bilo odgađanje sjednice i da se, u skladu s političkim stavovima u institucijama RS-a, definiraju budući koraci djelovanja u državnim institucijama.

Pozvao je predstavnike svih političkih partija iz RS-a da zauzmu zajednički stav o daljenjem nastavku djelovanja u bh. institucijama, dodajući da je Poslovnikom propisano pravo tražiti odgađanje sjednice.

No, zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović ocijenio je da je BiH prekidanjem današnje sjednice tog doma ušla u institucionalnu krizu.

Mišljenja je da će ova kriza trajati najmanje godinu dana, poručujući da su predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorad Dodik i Bakir Izetbegović počeli voditi "dogovorenu kampanju".

''Ne mareći pri tome što zaustavljaju sve procese u BiH, a danas su svojom predizbornom kampanjom zaustavili i rad državnog parlamenta'', zaključio je Ahmetović.

Ovakva situacija uslijedila je jer se na sjednici nisu pojavili zastupnici SNSD-a i Saveza za promjene, zbog izjava koje je Izetbegović dao u jednom intervjuu o pitanju priznavanja Kosova.

Denis Bećirović, zastupnik SDP-a BiH rekao je kako se  ne slaže s objašnjenjem Kolegija.

''Odgovorno tvrdim da je postojao i način da se odlučuje. Ovo je antidaytonsko ponašanje. O tome trebaju da razmisle ljudi koji to rade i to mora biti jasna poruka. Ako netko misli da samo to što neće doći na sjednicu može blokirati rad državnih institucija, on se grdno vara'', rekao je Bećirović.

Tajno zasjednje

Dodaje kako će Bosna i Hercegovina funkcionirati i da je najbolje da funkcionira tako što će svako raditi svoj posao, u skladu s Poslovnikom, Ustavom i zakonima BiH.

''Prema Poslovniku Zastupničkog doma i Ustavu BiH, Parlament je danas imao kvorum da radi i odlučuje. Je li trebalo sazvati novi Kolegij i reći da se sjednica odgađa zbog političke mudrosti. Reći da Zastupnički dom nema pravo da radi i odlučuje, a ima kvorum, to je neprihvatljivo. Mislim da je i predsjedavajuća Zastupničkog doma danas prekršila Poslovnik'', zaključio je Bećirović.

Istodobno, Faktor je objavio da ''javnosti nije poznato je da je jučer (utorak, op.ur.) održan prošireni Kolegij Doma u 14 sati, a Klub zastupnika SNSD-a je deset minuta ranije poslao zahtjev da se otkaže održavanje sjednice.

''Kao razlog tome su naveli situaciju na relaciji Sarajevo - Beograd, a koja je nastala nakon što su srbijanski mediji i državni vrh Srbije zlonamjerno i pogrešno interpretirali izjavu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u vezi s  mogućnošću priznavanja Kosova'', naveo je Faktor.

Za prijedlog da se otkaže održavanje sjednice glasovali su Staša Košarac (SNSD), kao i HDZ-ovi Nikola Lovrinović i Borjana Krišto. Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajuće Doma i Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, se nisu ni pojavili na sjednici Kolegija Doma. Tako da je šest zastupnika glasovalo za održavanje sjednice, a troje se protivilo zasjedanju.

Inače, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, danas je u Banja Luci zakazao održavanje sastanka s dužnosnicima Saveza za promjene u državnim institucijama, kao i zastupnicima iz državnog Parlamenta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close