Kako

Nikšić: SDP i hrvatski kanal – jasno je vrapcima

U dokumentu koji je objavljen deset dana prije službenog potpisivanja, piše da je jedan od ciljeva "reforma cjelokupnog javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom"...
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDP ne bi podržao posebni kanal na hrvatskom jeziku. To je jasno vrapcima, to je priča stara 100 godina, ali naravno da pričamo kako da unaprijedimo RTV sistem'', rekao je za Mediacentar Sarajevo Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske parije BiH.

''To vam je slično kao Izborni zakon, kažu treba donijeti novi Izborni zakon. Naravno da treba, i mi mislimo. Naravno da drugačije mi i HDZ gledamo na taj zakon, ali o tome treba pričati'', rekao je Nikšić.

Naime osam političkih stranaka u Federaciji BiH je s HDZ-om BiH potpisalo sporazum o formiranju vlasti na državnom i federalnoj razini.

Potpisani sporazum pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.–2026. godina" sadrži tri oblasti u kojima se planira djelovati, a posljednja tučka u dokumentu odnosni se na reformu Radio-televizijskog (RTV) sustava, navodi Mediacentar.

U dokumentu koji je objavljen deset dana prije službenog potpisivanja, piše da je jedan od ciljeva "reforma cjelokupnog javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom", no detalja o načinima provođenja reforme i prema čemu će biti usmjerena nema.

''Konkretna odgovor o tome šta će tučno značiti najavljena reforma Radio-televizijskog sistema u BiH i Federaciji BiH, predstavnici političkih partija koji su potpisali koalicioni sporazum i koji najavljuju i reformiranje javnog RTV sustava, nemaju'', navodi portal Mediacentra.

Sustav na dnu

Zakon o javnom RTV sustavu BiH, podsjeća Mediacentar, usvojen je 2005. i on regulira odnose tri javna emitera koji bi trebali funkcionirati pod krovnom organizacijom – Korporacijom čija je uspostava zakonska obaveza tri javna RTV servisa, no Korporacija nikada nije uspostavljena.

Državni javni servis je u ozbiljnoj opasnosti od gašenja, upozorava se i u Izvještaju o napretku Europske komisije. Nakon godina uskraćivanja stabilnog financiranja, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), kako piše u izvještaju, nije u mogućnosti da isplati plaće i dobavljače.

"Porezna uprava je u razdoblju ožujak-travanj 2022. privremeno blokirala račune zbog neizmirenog duga od devet milijuna eura. Ovo je rezultat neprimjenjivanja Zakona o javnom RTV sustavu iz 2003. godine, kao i nedosljednosti entitetskih zakona o radiodifuziji, posebno u pogledu naplate naknada. Od 2017. godine dug Radio televizije Republike Srpske (RTRS) prema BHRT-u (koji iznosi više od 31,5 milijuna eura) je predmet dugotrajnih sudskih sporova na entitetskim sudovima. Ova pitanja predstavljaju ozbiljnu prijetnju financijskoj neovisnosti i održivosti javnog RTV sustava", navode iz Europske komisije.

Ranije je američki State Departmen ocijenio kako je RTRS pod apsolutnom kontrolom Vlade Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close