Razdruživanje

Nikšić reagirao na Dodikove najave: "Ako dobijemo akt, odmah ćemo ga dostaviti Tužiteljstvu"

Nermin Nikšić (SDP) je reagirao na društvenim mrežama na najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o referendumu o odcjepljenju.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2024. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) reagirao je na društvenim mrežama na najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o referendumu o odcjepljenju.

On je kazao kako se trebaju ponoviti neke ključne lekcije i poruke iz povijesti i prava, a to su:

"Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država; entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine; po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan 'pružiti svu potrebnu pomoć Vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obveze Bosne i Hercegovine'. Dakle Federacija BiH i Republika Srpska imaju ustavnu obvezu da državi pomažu na europskom putu ispunjenjem preuzetih obveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci", naveo je Nikšić.

Dalje ističe da će u svom postupanju poštivati ustavne nadležnosti i ograničenja te će državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima.

"Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja kaznenih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", istaknuo je.

Podsjetimo, Milorad Dodik je u petak izjavio kako će biti održan referendum o neovisnosti Republike Srpske od BiH, a njegov datum bit će tek određen.

"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme", rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Prema njegovim riječima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što prije ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

"Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriju naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close