SIP BiH

Nikad kraja: Ponovna brojanja glasačkih listića, Hrvati iz Teslića prosvjedovali

Ponovna brojanja će se obaviti u utorak, 08.12.2020. godine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) sa početkom u 12:00 sati.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2020. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 95. (žurnoj) sjednici održanoj 07.12.2020. godine, razmatrajući zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića, donijelo Naredbu (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti) kojom se Glavnom centru za brojanje naređuje brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima iz osam osnovnih izbornih jedinica: Cazin, Bihać, Teslić, Novi Grad, Kakanj, Tuzla, Foča (FBiH) i Vareš, po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za razinu vlasti općinsko vijeće/skupština općine odnosno gradsko vijeće.

Ponovna brojanja će se obaviti u utorak, 08.12.2020. godine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) sa početkom u 12:00 sati.

Naredba će biti objavljena na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i smatrat će se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Sukladno članku 5.31 Izbornoga zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i neovisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani promatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

Središnje izborno povjerenstvo BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti) ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornoga zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama članka 5.30 Izbornoga zakona BiH.

Pred zgradom SIP BiH u Sarajevu u ponedjeljak su prosvjedovali Hrvati iz Teslića koji su poručili da će pravdu tražiti i od međunarodnih institucija.

Štrajk glađu, prosvjed ispred SIP-a i nove tužbe zbog pokradenih glasova sprema i Hrvatska zajednica iz Uskoplja, Gornjeg Vakufa i Teslića, prenosi ATV.

"Mi smo se danas ovdje okupili iz opravdanih razloga jer sumnjamo da smo prevareni na nekim biračkim mjestima u Tesliću gdje hrvatska lista nije dobila nijedan glas, te tražimo ponovo otvaranje tih biračkih mjesta", rekao je Igor Balubčić iz Hrvatske liste za Teslić.

Balubčić je pojasnio da Hrvatska lista za Teslić u ovom gradu trenutno uzima mandat najjačoj stranci u ovoj lokalnoj zajednici, a to je SDS.

"Ako bi naš čovjek prošao i onda je u pitanju to vjerojatno oko skupštinske većine", rekao je Balubčić.

Ispred SIP-a se na štrajk glađu i žeđu zarekao i nezavisni kandidat Jasko Borovčević iz Zenice za kojeg, navodno, nisu glasali ni članovi najuže obitelji.

"Zbog toga što ne postoje glasovi koji su glasali za mene. Primjer, braća i sestre koji su glasali na odvojenim mjestima piše nula glasova. Plus prijatelji, plus poznanici. Ljudi koji su spremni pod punom odgovornošću da tvrde da su glasali, da su bili na izborima i da su glasali za mene ne postoje ti glasovi", dodao je Borovčević.

Kopirati
Drag cursor here to close