Sjednica SDP-a

Propao Lagumdžijin prijedlog za smjenu Magazinovića, Čengića i Mašića

Od 140 članova GO prijedlog je dobio samo tri glasa.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2019. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović kazao je uoči početka sjednica Glavnog odbora da je stav Predsjedništv da ne treba ulaziti u vlast s nacionalnim strankama, ali da se daje podrška SDP-u u Tuzlanskom kantonu da pravi vlast na osnovu građanske platforme.

"Predsjedništvo SDP-a je zadužilo predsjednika Nermina Nikšića, potpredsjednike Zukana Heleza i Denisa Bećirevića da pomognu ispunjenju ove namjere. Konkretan plan i program Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona na osnovu koga će biti formirana vlast bit će zastupljen svim zastupnicima, pa će i svaki pojedinac u Skupštini koji želi podržati program, biti više nego dobrodošao", rekao je Magazinović, prenosi Klix.

On je istaknuo da će Glavni odbor danas razmatrati i raspisivanje izbora za predsjednika SDP-a koji bi se trebali održati 25. svibnja, kao i održavanje 7. redovnog Kongresa 8. lipnja u Sarajevu.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će Glavni odbor donijeti odluku o isključenju Damira Nikšića nakon što je jučer Predsjedništvo razmatralo i jednoglasno usvojilo zaključak.

"SDP nema problem sa članovima koji imaju drugačije mišljenje, ali smatramo da nitko nema pravo vrijeđati, provocirat i kvalificirati bilo koga čime se nanosi šteta unutar SDP-a i u javnosti. Prijedlog je da se naš član, drug i zastupnik isključi iz članstva", dodao je Nikšić.

Nikšić je dodao da je SDP razgovarao sa SDP-om za formiranje vlasti u Tuzli i da postoji izvjesna mogućnost da vlast naprave SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH.

"Sve to na principima SDP-a. SBB je poželjan i moguć partner i ne spada u grupu stranaka sa kojima ne želimo koalirati." Govoreći o Bh. bloku, Nikšić je poručio da će on opstati bez obzira na sve.

"Bh. blok će postojati i ako neka stranka  izađe iz njega, a druge ostanu. Razmatrali smo i tu varijantu, da neko može izaći. Postoji i otvaranje mogućnosti da se Bh. bloku pridruže i neke druge stranke. Ipak, nije prirodno da odete u vlast i ostanete u Bh. bloku. Ako se to dogodi, to je odluka nekog drugog, a ne nas. Bh. blok će ostati i opstati", zaključio je Nikšić, prenosi Klix.
Kopirati
Drag cursor here to close