Pa kaže

Nije prihvaćen zahtjev SDA za hitnu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH

Proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu iznosi 1.954.062.329 KM. Za financiranje institucija namijenjeno je 950 milijuna KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329 KM.
Vijesti / Politika | 26. 12. 2017. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije prihvaćen zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH radi razmatranja državnog proračuna za iduću godinu.

Prema priopćenju Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto uputila je obavijest ističući da za hitnost sjednice ne postoje razlozi koji su navedeni u tom zahtjevu SDA.

- U obavijesti, predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto navodi sljedeće razloge za neprihvaćanje zahtjeva Kluba zastupnika SDA:

- Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagatelj Predsjedništvo BiH, uvršten je za razmatranje u prvom čitanju u dnevni red 55. sjednice Zastupničkog doma PSBiH, koja je započela 21. prosinca 2017. godine i prekinuta je istog dana;

- prema mjesečnom Kalendaru aktivnosti Zastupničkog doma PSBiH, sljedeća sjednica Doma planirana je za 17. siječanj 2018. godine, kada će biti nastavljena 55. sjednica, te će tada, prema ranijem prijedlogu Kolegija u proširenom sastavu, Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu biti razmatran u oba čitanja - navedeno je u saopćenju. 

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice Klub zastupnika SDA uputio je danas i naveo da traži samo jednu točku dnevnog reda - Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Krišto: Prioritet izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) ocijenila je danas da bi prije svega trebao raditi na izmjeni Ustava BiH, a potom i na izmjeni Izbornog zakona BiH.

Međutim, dodala je, u ovom trenutku ne postoji većina koja je potrebna za promjenu Ustava, a onda je za nju najvažnije pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Budući da budžet za narednu godinu nije razmatran u ovom domu, predsjedavajuća Krišto je podsjetila da je to bila jedna od točaka dnevnog reda sjednice koja je prošle sedmice prekinuta.

Osvrnula se na zahtjev Stranke demokratske akcije za održavanje hitne sjednice o ovom pitanju, kazavši da nije bilo poslovničke mogućnosti za to jer je ta točka već uvrštena u dnevni red redovne sjednice.

 "Što se tiče BiH, ona će funkcionirati u smislu isplate plaća i ispunjavanja međunarodnih obaveza",  podvukla je.

Proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu iznosi 1.954.062.329 KM. Za financiranje institucija namijenjeno je 950 milijuna KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329 KM.

Fazlić: Iznenađeni smo reakcijom predsjedavajuće Krišto

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić je, nakon što nije prihvaćen zahtjev tog kluba za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma, izjavio za Fenu da su iznenađeni reakcijom predsjedavajuće Doma Borjane Krišto.

Klub zastupnika SDA jutros je uputio službeni zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi bila razmatrana samo jedna točka dnevnog reda - Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu.

Nedugo nakon toga iz Parlamentarne skupštine BiH je priopćeno da nije prihvaćen ovaj zahtjev te da je „predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto uputila obavještenje u kojem ističe da ne postoje razlozi za hitnost sazivanja sjednice Zastupničkog doma PSBiH, koji su navedeni u zahtjevu Kluba zastupnika SDA“.

Fazlić je kazao kako misli da bi bilo dobro da su zastupnici proračun za 2018. razmatrali prije kraja ove godine.

"U svakom slučaju nam je cilj da proračun prođe. Ipak smo mislili da će predsjedavajuća Krišto zakazati sjednicu, ali šta je, tu je", kazao je Fazlić.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close