Oglasilo se Ministarstvo

Slavko Mršević - Autistični mladić ipak neće moći u školu

Nezakonita odluka Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo
Vijesti / Politika | 05. 04. 2019. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix / Slavko Mršević

Nakon što je u javnost izašla vijest da se autistični mladić Slavko Mršević, vraća u školske klupe Ministarstvo prosvjete i kulture RS se oglasilo demantirajući navode iz medija.

''Povodom pisanja medija da se Slavku Mrševiću, u skladu s Odlukom Školskog odbora JU Srednjoškolski centar Rudo, odobrava nazočnost na nastavi u IV razredu – za zanimanje tehničar drumskog prometa, obavještavamo javnost da je ovakva odluka u suprotnosti sa Zakonom o srednjem obrazovanju i obrazovanju'', navedeno je u priopćenju Ministarstva gdje se objašnjava da je vršeći nadzor nad zakonitošću rada škole, Ministarstvo poništilo ovu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo jer ona nije u skladu sa Zakonom.


Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25.03.2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu.


Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju, tj. na upis u prvi razred. S obzirom na to da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i s potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na što je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije, poručili su iz Ministarstva.


Podsjetimo Osnovni sud u Višegradu krajem ožujka je naložio da se Slavku Mrševiću omogući hitni povratak u školu iz koje je prošle godine izbačen zbog autizma, a nadležnima u ovom slučaju izrečena je kazna.

Sud je donio presudu da je prekršen zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću.

Inače, autistični Mršević iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje.

Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu protiv deset osoba zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close