Federacija BiH

Neustavna ministarstva postala ustavna?

Ustavni sud je utvrdio da su članovi 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne upravu neustavni.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2021. u 08:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pisanje pojedinih medija o nelegalnosti ministarstava Federalne vlade su netočna'', rekao je Feni tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić.

Prema njegovim riječima, nakon apelacije tadašnje predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, u vezi s ministarstvima obrazovanja i znanosti te kulture i sporta, te nakon odluke Ustavnog suda FBiH, vršeno je određeno usklađivanje s federalnim Ustavom. Tako da je poslije toga to ''dovedeno u odgovarajući sklad''.

''Damir Mašić i Salmir Kaplan su u to doba bili ministri i oni su takva ministarstva naslijedili. Na neki način napadnuti od Ustavnog suda i oni su vršili usklađivanje, odnosno u njihovom mandatu je vršeno usklađivanje Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave'', kazao je Hadžiavdić.

Tom odlukom, a po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Ustavni sud je utvrdio da su članovi 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne upravu neustavni.

S tim u vezi federalna ministarstva, obrazovanja i znanosti te kulture i sporta nisu ustavna.

Međutim, u vrijeme Nermina Nikšića (SDP) kao premijera sporni Zakon je promijenjen čime je implementirana odluka Ustavnog suda, kaže Hadžiavdić. Odnosno nakon odluke Ustavnog suda 2011. godine donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, čime je implementirana odluka Ustavnog suda.

Naime, podsjednjih dana aktualizira se priča o neustavnosti Federalne vlade, odnosno nelegalnosti dva njena ministarstva, koja su odlukom Ustavnog suda FBiH ukinuta prije više od deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close