Novi/stari predsjednik

Nermin Nikšić izabran za predsjednika SDP-a

Nikšić ostaje na čelu SDP-a BiH.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2019. u 21:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Nikšić je novi stari predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz čelništva SDP-a.

Unutarstranački izbori za čelnika partije održani su danas, a pravo glasa je imalo oko 45.000 članova Socijaldemokratske partije.

Pored Nikšića, kandidati su bili i Edin Delić, aktualni načelnik Lukavca i bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Nikšić je rođen 1960. godine u Konjicu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao je 1986. na Pravnom fakultetu u Mostaru.

Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od 1993. godine, a glavni tajnik Partije bio od siječnja 2007. pa do održavanja kongresa stranke u prosincu 2014. kada je izabran za predsjednika SDP-a.

Od 1988. do 2000. obavljao je razne poslove u rodnom Konjicu, uglavnom pri općini Konjic, a naposljetku bio je i zamjenik načelnika, javlja Klix.

Godine 2000. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U isti dom je biran četiri puta zaredom, ali je 2010. godine mandat prepustio jer je imenovan za premijera Vlade FBiH. Za zastupnika je biran četiri puta zaredom. U mandatu 2002-2006. godine je bio dopredsjednik, a mandat kasnije i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Na općim izborima 2010. godine Nikšić je ponovno izabran za zastupnika u federalni parlament, ali je mandat zamijenio za funkciju premijera FBiH. Na Općim izborima 2014. godine Nikšić je po peti put ušao u Zastupnički dom PFBiH. Na sljedećim izborima osvojio je mandat zastupnika u državnom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close