Lasić

Neofašisti u Bundestagu: Nema razloga za strahove od Njemačke

Vijesti / Politika | 25. 09. 2017. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ništa se nije dogodilo što se unaprijed nije znalo i smjelo očekivati. Ono što naglašavam jeste da su neofašisti prvi put nakon Drugog svjetskog rata kao stranka, ušli u Bundestag'', izjavio je za Fenu profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić komentirajući četvrtu uzastopnu pobjedu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ističe, da bi vrednovao to što je Angela Merkel, u prilici sastaviti demokratsku vladu, od partnera koji će činiti ponovo osnaženi i obnovljeni FDP i Zeleni.

Jedna građanska vlada

''To dakle neće više biti velika koalicija kao do sada, ali to će biti jedna građanska vlada, građanske sredine, demokratska po svom naboju, koja će se produktivno dopunjavati i nema nikakvih razloga za strahove u Njemačkoj, niti za strahove u Europi i svijetu od Njemačke'', istaknuo je Lasić.

Dodao je da je realno očekivati da se svi oni procesi iz domene europskih partnerstava a tiču se zemalja zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine nastave.

''Opet je loptica u našem dvorištu i nema razloga bojati se promjena u Berlinu, treba se bojati samo da su naše političke kvazielite nedozrele obvezama što su bile i prije ovih izbora'', naglašava Lasić.

Kako kaže, problem nije uopće u Berlinu 'glede naših pomicanja naprijed ka Europskoj uniji, nego u nedoraslosti o preuzetim obvezama iz europskog partnerstva naše političke elite'.

S druge strane, Frauke Petry, kopredsjedavajuća stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD), u ponedjeljak je kazala da neće biti dio parlamentarne grupe njene antiimigrantske stranke i bijesno je napustila konferenciju za medije ne odgovarajući na pitanja.

Iznenadna objava

Njezina iznenadna objava uslijedila je nakon što je AfD šokirao s osvojenih 12,6 posto glasova na izborima u nedjelju, i tako postao prva stranka krajnje desnice koja će ući u njemački parlament u više od pola stoljeća, izvještava Reuters.

''Mislim da bismo danas trebali biti otvoreni da postoji neslaganje oko zadovoljstva unutar AfD-a i mislim da ne bismo trebali ovo prikrivati jer društvo traži otvorenu debatu'' rekla je Petry na zajedničkoj konferenciji za medije s ostalim čelnicima stranke.

Ova stranka, koju je 2013. osnovala grupa akademika koja se protivila euru, već dugo vremena se bori s unutrašnjim sukobima i analitičari su predviđali da bi podjele mogle postati više izražene sa istupanjem te stranke na političku scenu Njemačke.

Njemačka još jača

Pobjeda Angele Merkel je znak da ćemo u narednih pet godina imati stabilno rukovodstvo ne samo Njemačke nego i Europske unije – kazao je za Fenu univerzitetski profesor i politički analitičar Asim Mujkić.

Komentirajući parlamentarne izbore koji su u nedjelju održani u Republici Njemačkoj, podsjetio je da se u posljednje vrijeme javljaju različiti glasovi o budućnosti Europske unije, ali da Njemačka dobrim dijelom i Francuska, predstavljaju stabilnost, jasniju opredijeljenost europskih vrijednosti, a to su pokazali i rezultati izbora na kojima je Savez partija CDU/CSU Angele Merkel pobjednik.

S druge strane, naglašava Mukjić, iako zabrinjava porast desnih populističkih snaga u Europi i Njemačkoj, koja je ključna i kamen je temeljac današnje Europske unije, mišljenja je da će prioritet Angele Merkel biti da što je moguće više neutralizira djelovanje Alternative za Njemačku (AfD) "koja, nažalost, nije nikakva alternativa, već vrijeme povratka na najmračnije vrijeme Europe, stoga su sve populističke stranke kratkoga daha".

''Mislim da će stabilna vlada Njemačke doprinijeti stabilizaciji Europske unije, a stabilna Njemačka, stabilna Europa, mogu doprinijeti daljoj integraciji zapadnog Balkana'', smatra Mujkić.

Iako neće biti lako sastaviti vladu, dodao je, u kojoj je AfD ostvario povijesni ulazak u Bundestag, profesor Mujkić naglašava da je s pobjedom Angele Merkel Njemačka sada još jača nego što je bila.

Otpor ksenofobiji

Sveučilišni profesor i politički analitičar Ahmet Alibašić smatra da se u općoj nestabilnosti koja je zahvatila svijet posljednjih godina, Njemačka potvrdila kao rijetki otok stabilnosti i otpora ksenofobiji.

Konkretno u slučaju Bosne i Hercegovine, kazao je Alibašić, Njemačka igra važnu ulogu u iniciranju i podršci pozitivnim ekonomskim i političkim procesima u regionu.

''U tom smislu je stabilna i prosperitetna Njemačka u interesu BiH i regije, ali i u interesu samih Nijemaca jer bi svaka kriza išla na ruku desničarima čiji bi uspjeh, s obzirom na značaj Njemačke, mogao dodati vjetar u jedra desničarima svuda u Europi i svijetu'', kazao je za Fenu Alibašić.

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj 61,5 milijuna glasača biralo je 19. saziv Bundestaga. Kancelarka Angela Merkel proglasila je pobjedu njene Kršćanske demokratske unije (CDU).

Po broju dobijenih glasova, druga politička partija je Socijaldemokratska stranka (SPD) Martina Schulza, a treća Alternativa za Njemačku (AfD).

Kopirati
Drag cursor here to close