Po naški

Neobičan put do fotelje koja nadzire oduzetu imovinu

Jakić je, piše Žurnal, terećen te 1998. godine za nelegalan promet, izbjegavanje plaćanja carina i poreza na robe široke potrošnje.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2019. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna je Vlada predvođena Fadilom Novalićem, imenovala Vinka Jakića v.d. direktorom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, objavio je Žurnal navodeći kako je riječ o ''svojevremeno uspješnom bjeguncu od zakona'' te o ''kadru brojnih stranaka''.

Žurnal je podsjetio kako su prije više od 20 godina radnici Jakićeve tvrtke medijima rekli kako su bili zaduženi za prepravljanje datuma s robe kojoj je istekao rok te kako je ''to je bio samo jedan primjer prevara na koje ih je vlasnik primoravao''.

Tužile ga banke

Jakić je, piše Žurnal, terećen te 1998. godine za nelegalan promet, izbjegavanje plaćanja carina i poreza na robe široke potrošnje. Financijska policija FBiH je utvrdila da firme u kojima je bio formalni ili neformalni vlasnik duguju nešto više od 1,5 miliona maraka, za što je naložena prinudna naplata. Usporedo su stizale i tužbe firmi iz Hrvatske za neplaćenu robu vrijednosti 1,6 milijuna maraka.

Tužila ga je Union banka za nevraćenih 300 tisuća KM s kamatama i tadašnja UPI banka, koja nije željela navoditi o kojem je iznosu riječ. Mislili su da je Sporazumom o izvansudskom poravnanu završen posao, no nisu uspjeli doći ni do novca ni do Jakića. Godinama je bio navodno nedostupan zbog nepoznate adrese, čak i u vrijeme kada je obavljao javne funkcije.

Kako god, Jakić se jedno vrijeme skrivao, bila je raspisana i potjernica, da bi dolaskom na vlast Alijanse za promjene krajem 2000. godine osvanuo na mjestu savjetnika tadašnjeg ministra financija Nikole Grabovca.

Od Jovića do Čambera

Odlaskom Alijanse sa vlasti ovaj kadar NHI-a odjednom se oglašava iz ureda HDZ-ovog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića. Biva izabran u Upravni odbor Investicijske banke te, uz pomoć nekoliko sudaca razvlači sudske procese u kojima je tužen, od izbjegavanja dolaska na ročišta do podizanja kontratužbi, a sve u konačnici rezultira zastarom.

Čak i kada je bio prvostupanjski osuđen na 18 mjeseci u slučaju SAB banke, uspijeva isposlovati obnove procesa. 

Potom će nekoliko godina Jakić biti angažiran na uspostavi i radu Internacionalnog univerziteta u Travniku. Nakon izbora 2010. godine i preuzimanja vlasti od strane Platformaške koalicije, Jakić ponovo dobiva priliku, ovog puta kao kadar Hrvatske stranke prava. Stranački kolega, ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber imenuje ga svojim savjetnikom za ekonomska pitanja.

Prvi potez - plaće

Potom mu je dodijeljeno upravljanje Fondacijom za održivi razvoj (OdRaz) i raspodjelom 130 milijuna novca namijenjenog malim i srednjim poduzećima. Smijenjen je, kako tvrdi Žurnal, na zahtjev Svjetske banke, ali je dvije godine kasnije, 2016., isposlovao sudsku odluku o vraćanju na dužnost. Prvi potez je bio da sebi isplati razliku plaća za vrijeme odsustva s direktorske pozicije. Federalni revizori su dali negativno mišljenje o poslovanju Fondacije pod Jakićevim rukovođenjem.

HSP ga isključuje iz članstva zbog sumnje u financijske malverzacije, da bi se Jakić 2018. godine ukazao kao savjetnik u uredu federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo. Iz SBB-a čiji je Đapo član, su demantirali da je Jakić njihov kadar. Da bi im u tim tvrdnjama pomogao, na općim izborima listopada 2018. godine Jakić istupa kao kandidat HDZ-a 1990!?

''Nije trebalo dugo i evo Jakića na novoj funkciji, istina v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. A tko će bolje upravljati oduzetom imovinom nego čovjek kojem unatoč silnim sumnjama u nelegalnost stečene imovine, ništa nisu uspjeli oduzeti?'', piše Žurnal.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close