Republičko javno tužiteljstvo RS

Nemar - Mahmut Švraka smijenjen s pozicije glavnog tužitelja

Mahmut Švraka smijenjen s pozicije glavnog tužitelja Republičkog javnog tužiteljszva
Vijesti / Politika | 25. 10. 2022. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konačnom odlukom Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće premjestilo je Mahmuta Švraku s pozicije glavnog tužitelja na funkciju tužitelja Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske zbog disciplinskih prekršaja ''nemar ili nepažnja u vršenju dužnosti, te propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća''.

Kako je priopćeno, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) je 20. listopada 2022. razmatralo i usvojilo žalbu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT), te preinačilo odluku Drugostupanjske disciplinske komisije za tužioce iz kolovoza ove godine u pogledu izrečene disciplinske mjere.

Drugostupanjskom odlukom, Švraki je uvažena žalba i izrečena disciplinska mjera smanjenja plaće za 30 posto na pola godine.

Prvostupanjskom odlukom, njemu je utvrđena disciplinska odgovornost zato što je propustio postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, odnosno jer je propustio dodijeliti predmete svim tužiteljima putem ovog sistema. Također je utvrđeno da je propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužiteljstva RS-a, te mu je izrečena mjera premještanja na funkciju tužitelja.

Ova odluka Vijeća je konačna, a za vršitelja dužnosti glavnog tužioca Republičkog javnog tužiteljstva izabran je Miodrag Bajić, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close