Dom naroda

Nema žurbe za akcize

Dom naroda nije prihvatio zaključke koje su predložili srpski izaslanici povodom krize koju je nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH prošle godine izazvao tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2022. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u redovnu proceduru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo na šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara taj rok produži na još tri mjeseca.

Dom naroda na usuglašavanje kolegiju ovog doma uputio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se vrši usklađivanje sa zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, odnosno propisuje da najmanje 40 posto članova Vijeća ministara moraju biti osobe oba spola.

Ništa od BHRT-a

Izaslanici nisu podržali izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu, te programski i financijski plan te medijske kuće za 2021. godinu.

Odbijenica za Inzkov zakon

Dom naroda nije prihvatio zaključke koje su predložili srpski izaslanici povodom krize koju je nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH prošle godine izazvao tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

U prvom zaključku izaslanika iz Kluba srpskog naroda Nikole Špirića, Sredoja Novića, Lazara Prodanovića i Dušanke Majkić navedeno je da je ''razlog nefunkcioniranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bespravna Inzkova odluka kojom je pokušao nametnuti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, na šta nije imao pravo''.

"Ovlaštenje za nametanje zakona od visokog predstavnika, kao neizabranog stranca, ne postoji u Daytonskom sporazumu i Aneksu 10, jedinom aneksu kojim se jasno određuju zadaci visokog predstavnika", ističe se u tom zaključku.

Srpski izaslanici su, piše Srna, tražili od Doma naroda da usvoji zaključak o neophodnosti da oni koji su kreirali tu Inzkovu odluku i ponište, a da Vijeće ministara što prije predloži način određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima i njihovom tretiranju u javnosti, imajući u vidu da se u BiH vodio građanski rat ili "tragični sukob u regiji", kako je to definirano u Daytonskom sporazumu.

Odbijen je i prijedlog zaključka, prema kojem bi Dom naroda konstatirao da Ustavni sud BiH, izlazeći iz svoje nadležnosti odlučuje o imovini koja pripada entitetima.

Državna imovina

Nije prihvaćen ni prijedlog zaključka u kojem piše da BiH nema ustavnu nadležnost za reguliranje vlasništva nad državnom imovinom, zbog čega je neophodno to pitanje razriješiti sporazumom između dva entiteta, kantona u Federaciji BiH, kao i Brčko distrikta BiH.

Izaslanici su usvojili Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, Godišnji konsolidirani izvještaj unutrašnje revizije za 2020, kao i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2020. godinu.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2020. godinu, dok nije prošao izvještaj Centralne izborne komisije BiH o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close