Oni su novi Mostar

'Neki novi klinci' političke scene u Mostaru

Za svakog odkandidata ovo je bilo prvo političko iskustvo kao i prva kandidatura u životu, za većinu njih ovo će biti prvi put da glasaju na lokalnim izborima, jer kako znamo Mostar nije imao izbore 12 godina.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 12:50 Plaćeni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi kandidati ispred Platforme za progres na lokalnim izborima u Mostaru: Deni Brkan, Elvis Čolić kandidati su na gradskoj listi, Mak Mehić i Aida Ovčina kandidati su na listi Stari Grad dok su Almin Pilav i Irma Kajan kandidati na listi za izborno područje Jugoistok, svi oni nastupaju zajedno pod imenom Novi Mostar.

Sa mladim Platforme za progres razgovarali smo u ovim zadnjim danima kampanje. Za svakog od njih ovo je bilo prvo političko iskustvo kao i prva kandidatura u životu, za većinu njih ovo će biti prvi put da glasaju na lokalnim izborima, jer kako znamo Mostar nije imao izbore 12 godina.

Deni Brkan i Elvis Čolić, studenti su fakulteta Informacijskih tehnologija u Mostaru i obojica su kandidati Platforme za progres na gradskoj listi. Deni je istaknuo da je od početka u Platformi i član je gradskog odbora ove stranke u Mostaru, kao i koordinator za mlade. Student je treće godine FIT-a i Platforma je bila njegov prirodan izbor, jer ova stranka jako puno govori o mladim ljudima, o znanju kao i činjenici da je predsjednik stranke Mirsad Hadžikadić profesor, doktor informacijskih tehnologija. 

„Kažem uvijek – mi tražimo priliku da preuzmemo odgovornost. Kucamo na vrata i tražimo da nas se pusti unutra. Mi mladi ne možemo ništa pokvariti, možemo samo sa novim znanjima napraviti progres za ovaj grad. Ne smijemo se bojati dati povjerenje mladima jer ovo je naša zemlja u kojoj želimo ostati, zato svi zajedno moramo učestvovati u izgradnji boljeg i pravednijeg sistema“, govori nam Deni Brkan.

„Morao sam se zaposliti odmah na prvoj godini studiranja“, počinje svoju priču Elvis također kandidat na gradskoj listi Platforme za progres Mostar. „Opet sam sretan što imam posao i radim, mnogo mojih prijatelja nažalost i nakon završenog fakulteta nemaju posao, neki su i magistri ali sjede kući, posla nema“ dodaje Elvis. „Kandidat sam za vijeće grada Mostara jer je to jedini način da se čuje naš glas, glas nas mladih u kojem poručujemo da ne želimo ići, ali i da nemamo puno razloga ostati, osim naših roditelja i grada kojeg volim, ne vidim drugi razlog zbog kojeg sam tu“, ipak dodaje Elvis nada se da na ovim izborima će se dogoditi promjena.

Na listi Stari Grad Mak i Aida, oboje imaju jako dugu priču sa Mostarom. Iako su odlazili ipak su se vraćali. Sad su tu, rade i žive u Mostaru, prisjećaju se svog života u inostranstvu kao i dana kada su se vratili. „Ne želim više nikad otići, zato sam tu na listi za gradsko vijeće. Imam dijete i ne želim da je sutra ispratim negdje daleko. Uredu je otići studirati, ali je drugo otići sa suzama u očima, trbuhom za kruhom kako kažu. Kao mlada osoba ali i kao roditelj preuzimam odgovornost u potpunosti za svoj život i zato sam politički aktivan. Ne zato jer mi se drago baviti politikom, nego jer nema drugog načina da se stvari poprave“, poručuje Mak koji je ujedno i predsjednik Gradskog odbora Platforme u Mostaru, kao i nosilac liste Stari Grad.

Aida ističe da je iskusila nepravdu tokom školovanja, da nije mogla dobiti stipendiju iako je dijete ratnog vojnog invalida, samo zato jer se nikada nije priklonila nikome niti bila dio bilo koje stranke prije Platforme. „Tu sam se našla, našla sam sve ove divne mlade ljude, neke od njih znam i čitav život tako da je ovo neki reunion od kojeg će sigurno krenuti nove pozitivne stvari za novi, pozitivni Mostar, onaj Mostar o kojem su nam pričali naši roditelji“ dodaje Aida.

Almin i Irma su kandidati na listi za Jugoistok, šale se da im je puno teže nego kandidatima na gradskoj listi i listi za Stari grad jer obilazeći naselja u ovom izbornom području shvatili su koliko je mladih već napustilo grad i koliko su sela prazna. „Hodamo po cijel dan, od kuće do kuće, priče su uglavnom teške ali ima optimizma još u ljudima, to nas raduje. Mnogi vjeruju i sve nade polažu u mlade, govore nam ako vi nešto ne promijenite neće niko. I hoćemo, mi mladi ćemo pokazati da smo progres ovog društva”, poručuje Almin iza kojeg stoji slogan: vrijeme je da živimo a ne preživljavamo.

“Mi smo nada zbog koje se isplati ostati. Mi smo nada za koju se isplati glasati. Nije bilo lako izboriti se za ovo što sam danas, nije lako biti ničiji. Svoj uspjeh ne dugujem nikome, i slobodna sam, to je bogatstvo posebno za mlade. Mladi moraju ostati slobodni i ničiji. “ dodaje Irma Kajan za kraj razgovora.

Za sebe kažu da su novi klinci političke scene u gradu i da će osvojiti potreban broj glasova za ulazak u vijeće, pozivaju sve poštene ljude da im daju povjerenje.


Kopirati
Drag cursor here to close