Blokada Parlamenta

Neizvjesnost pojede Federaciju

Rad Parlamenta je još uvijek blokiran
Vijesti / Politika | 10. 01. 2018. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neizvjesno je hoće i u ovom tjednu biti odblokiran rad Parlamenta FBiH, a sjednica ove zakonodavne institucije ni jučer nije bila zakazana, pišu Nezavisne novine.

Zbog ovoga su proračun FBiH, ali i Prijedlog zakona o mirovinskog fondu FBiH na čekanju, a ukoliko do sredine ovog mjeseca ne bude usvojena barem odluka o privremenom financiranju - najosjetljivije kategorije u ovom entitetu mogle bi ostati bez primanja. Na izvanrednoj sjednici koja je bila zakazana za 28. prosinac prošle godine trebalo je da se razmatra proračun i Prijedlog zakona o MIO, međutim nakon što je pao dnevni red sjednice ona je i prekinuta.

Fadil Novalić, premijer FBiH, tražio je pred novogodišnje praznike da se tijekom vikenda zakaže izvanredna sjednica i usvoji proračun kako bi se omogućio nastavak financiranja FBiH, ali to se nije dogodilo.

Iz Vlade FBiH "Nezavisnim" su rekli da su obavljene konsultacije sa Kolegijem Zastupničkog doma FBiH nakon što je Novalić pisao pismo članovima kolegija oba doma, tražeći da se što prije zakaže sjednica kako bi se razmatrao proračun i Prijedlog zakona o  mirovinskom fondu, te da bi sjednica Zastupničkog doma FBiH trebalo da se održi ovaj tjedan.

Ipak, opozicija vjeruje da će proračun biti usvojen jer koalicijski partneri neće dozvoliti da osjetljive kategorije poput penzionera, boraca i poljoprivrednika izađu na ulice.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Zastupnićkom domu FBiH, kaže da on kao član

Kolegija iz opozicije nije konzultiran o tome da se zakaže izvanredna sjednica.

"Ne vidim logiku zakazivanja sjednice ukoliko nije postignut dogovor sa Klubom HDZ BiH", kazao je Đonlagić.

Slavica Josipović, zastupnik HNS-a, ističe da je prva izvanredna sjednica zakazana za 12. ili 13. siječanj.

"To smo zakazali još dok smo mislili da će proračun biti usvojen i da neće biti problema. Što se tiče posebne sjednice o proračunu, ne znam kada će biti", kazala je Josipović. Iz SDA, osim premijera FBiH, jučer nitko nije bio dostupan.

Kopirati
Drag cursor here to close