Burno na državnoj razini

Neće biti rasprave o Bakirovom ratu

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez suglasnosti Kolegija.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2018. u 10:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom točkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije počela u zakazano vrijeme jer nije bilo kvoruma.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je informirao prisutne zastupnike da nemaju kvorum za početak sjednice.

''Zato očekujem od stručnih službi da pokušaju doprinijeti da se osigura kvorum u roku od pola sata. Znači, za pola sata ćemo ponovno vidjeti da li postoji kvorum, odnosno uvjeti za održavanje sjednice'', kazao je Bosić.

Naime, Bosić je na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom točkom dnevnog reda. 

Zastupnici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta točka zove „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

''Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijeloj regiji'', tvrdi, između ostalog, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je priopćeno da zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH predstavlja „pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od Dodikovih poslušnika“, te da je zahtjev, potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku, prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić.

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez suglasnosti Kolegija.

''Radi se o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade'', navodi se, između ostalog, u priopćenju SDA, te dodaje da ta stranka neće nasjesti na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amir Fazlić kazao je danas na press-konferenciji u Sarajevu da je današnja hitna sjednica Doma nepotrebno sazvana te da se time prave nepotrebni troškovi u trenutku kada BiH opterećuju brojni problemi.

Ove izjave Izetbegovića, kaže Fazlić, nisu u tom izrečene u tonu ratno-huškatorskih, a ukoliko je to praksa svaka sjednica Doma, smatra, trebala bi početi prvom točkom koja bi se bavila izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) koje su usmjerene protiv integriteta i suvereniteta BiH.

''Izjave nisu imale za cilj prijetnje nego su ukazale na rezultate razvoja namjenske industrije koja bilježi značajne izvozne rezultate i kroz razvoj tog segmenta otvara se niz radnih mjesta u BiH'', podvukao je Fazlić.

Kopirati
Drag cursor here to close