Čović

Nedolaskom u Mostar Izetbegović i Zvizdić poslali poruku

Plenković je istaknuo kako Bosna i Hercegovina ima bezrezervnu podršku Hrvatske na njezinom euroatlantskom putu, naglasivši kako ta potpora nije samo deklarativna.
Vijesti / Politika | 10. 04. 2018. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić "poslali poruku" svojom odlukom da ne dođu u Mostar, gdje su se u utorak na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva okupili čelnici zemalja regije.

''Imam osjećaj kako su nam na taj način željeli poslati jasnu poruku, kao i prošloga tjedna kada su nakon sastanka SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, kao bošnjačke stranke, iznijeli usuglašen stav oko Izbornog zakona koji je nama, naravno, potpuno neprihvatljiv'', izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Čović je kazao kako je s hrvatskim premijerom razgovarao o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, istaknuvši kako postoji prostor za njezin daljnji rast.

''Dvije milijarde eura trgovinske razmjere dovoljno je jak motiv za novo investiranje i ja vjerujem da postoji na desetke projekata težih od milijardu eura koji mogu biti predmet dogovora oko investiranja hrvatskih kompanija u BiH i kompanija iz BiH u Hrvatsku'', kazao je Čović.

Plenković je istaknuo kako Bosna i Hercegovina ima bezrezervnu podršku Hrvatske na njezinom euroatlantskom putu, naglasivši kako ta potpora nije samo deklarativna.

''Hrvatska je zemlja koja je istinski zainteresirana za poduzimanje reformi u našem susjedstvu, političku stabilnost i ekonomski razvoj. Mi smo glas na Europskom vijeću i drugim tijelima koji će uvijek biti odvjetnik daljnjeg proširenja. Ta je poruka posebno važna i s tom perspektivom gledamo na naše predsjedanje (Europskom unijom ) 2020. godine'', kazao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je okupljanje lidera regije u Mostaru odličan uvod za predstojeći samit u Sofiji.

''Ovo okupljanje lidera, koje je sada već tradicionalno uoči početka mostarskog sajma, izvrsno je i za neformalni kontakt i razmjenu mišljenja, posebno s naglaskom na pripreme samita između zemalja Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koji će biti sredinom svibnja u Sofiji. Zato je dobro da je ovdje bio i Boyko Borisov, aktualni predsjedavajući Europskog vijeća'', kazao je Plenković.

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ocijenio je kako su oni unaprijeđeni u posljednje vrijeme.

''Otvaranje dva ureda Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu i Mostaru, dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru, dva nova konzulata koji će se otvoriti uskoro u Vitezu i Livnu, uspostavljanje leta između Zagreba i Mostara... Mi, dakle, ne samo deklatorno, već i operativno uz rad Državnog ureda za Hrvate izvan RH i niza drugih organizacija, pokazujemo koliko želimo pomoći Bosni i Hercegovini, pomoći hrvatskom narodu u ostvarivanju njegovog prava kao konstitutivnog naroda'', istaknuo je Plenković.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, hrvatski premijer izrazio je nadu kako će se u sljedećih mjesec dana postići dogovor kako bi se bh. institucije i političke stranke mogle posvetiti podizanju kvalitete življenja građana Bosne i Hercegovine.

'''Pokazujemo koliko želimo pomoći BiH, pomoći ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Treba nastojati da se poštuje odluka Ustavnoga suda BiH uoči konačnog dogovora o Izbornom zakonu i izborima koji će se ove godine održati u listopadu'', rekao je Plenković nakon susreta s hrvatskim članom Predsjedništva BiH.

Dodao je da bi se time osiguralo da BiH postane funkcionalna te nastavi na putu europskih integracija posebice nakon dostavljanja odgovora na upitnik Europske komisije. Po njegovim riječima, Hrvatska najsnažnije zagovara europsku perspektivu jugoistoka Europe, a napose Bosne i Hercegovine. Plenković je izrazio zadovoljstvo što je sinoć na radnoj večeri, ali i danas na otvaranju Sajma gospodarstva u Mostaru, nazočan premijer Bugarske Bojko Borisov, koji trenutačno predsjeda Europskim vijećem.

''Hrvatska želi da se ubrza ritam približavanja BiH i drugih susjednih zemalja Europskoj uniji. To smo i glas na Europskom vijeću i drugim tijelima koji će biti odvjetnik daljeg proširenja. Ta poruka je posebno važna. S tom perspektivom gledamo i na naše predsjedavanje 2020.'', istaknuo je hrvatski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close