Mijenjanje zakona

Neće biti zamjene zatvora novcem  

Podržan je i amandman Željka Komšića (DF), Mirsada Mešića i Saše Magazinovića (SDP) da se maksimalna kazna za krivično djelo pridruživanja stranim paravojnim formacijama poveća s pet na osam godina zatvora.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2017. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma parlamenta BiH danas je u Sarajevu podržalo u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom, te uvjetnog puštanja na slobodu počinitelja  krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Ovaj prijedlog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputila zastupnica SDS-a u Aleksandra Pandurević, dobio je podršku svih članova Povjerenstva izuzev Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a BiH, koji su smatrali da je o ovoj tematici potrebno da Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde BiH izvrši analizu.

Usvojen je i amandman Damira Arnauta iz SBB-a da se predloženo rješenje, odnosno zabrana zamjene kazne zatvora novčanom te uvjetno puštanje na slobodu proširi i na krivična djela terorizma.

Podržan je i amandman Željka Komšića (DF), Mirsada Mešića i Saše Magazinovića (SDP) da se maksimalna kazna za krivično djelo pridruživanja stranim paravojnim formacijama poveća s pet na osam godina zatvora.

Šefik Džaferović iz SDA predlagao je amandman kojim bi se u Krivičnom zakonu BiH ukinula zamjena kazne zatvora do godinu dana novčanom za sva krivična djela.

Prema Džaferovićevim riječima, mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom vodi u diskriminaciju i podjelu na one koji mogu da otkupe kaznu zatvora i one koji to ne mogu, ali ovaj amandman nije dobio podršku članova povjerenstva.

Ustavnopravno povjerenstvo podržalo je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, uz amandman Borislava Bojića (SDS) da se Predsjedništvo, Ustavni sud, Institucija ombudsmana i Ured za reviziju institucija BiH nadziru isključivo u pitanju financijskog poslovanja, a da se Centralna banka BiH nadzire u skladu sa zakonom o ovoj instituciji.

Kopirati
Drag cursor here to close