Usklađivanje s Ustavom

Ne moraju dolaziti na sjednice da bi primili plaću

Vijesti / Politika | 27. 03. 2023. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije utvrdila usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji se odnosi na obustavu plaće za zastupnike i izaslanike u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednicu.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je naveo da je namjera da se ovim zakonskim aktom uvede više političke odgovornosti za zastupnike i izaslanike koji neopravdano izostaju sa sjednica.

Član Ustavnopravne komisije Sredoje Nović je upitao tko je taj koji utvrđuje jesu li zastupnici i izaslanici neopravdano odsutni, ističući da je prijedlog suprotan vladavini prava zbog čega je neprihvatljiv, te da je diskriminatoran u odnosu na izabrane dužnosnike.

Šaranje prometnih znakova

Ustavnopravna komisija utvrdila je usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH koji se odnosi ''na kažnjavanje novčanom kaznom počinitelja prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na prometnim znakovima''.

Usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH koji je se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje osoba sa invaliditetom.

Nedostatci

Komisija je odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Zastupnički dom i u skladu s Poslovnikom zatražila od predlagača da u roku od sedam dana ispravi nedostatke.

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda utvrdili su usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli.

Kopirati
Drag cursor here to close