Odgovor HSPF-a

Nastavak prepucavanja mostarskih studenata

Odgovor na priopćenje Asocijacije studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2021. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) priopćenjem se obratio javnosti kao odgovor na priopćenje Asocijacije studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić. 

"Želimo istaknuti kako je navedena insinuacija u potpunosti netočna. HSPF se povodom reaktualizacije prijedloga Biskupske konferencije BiH o preustroju BiH prije četiri godine oglasio priopćenjem „Caru carevo, Puljiću regije“ u kojemu smo tražili od Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da „zauzme jasan stav o tome je li BiH sekularna država“ te smo, jednako kao ovih dana, naglasili kako je „nejasno zašto si vjerske zajednice, odnosno njihov organizacijski oblik, uzimaju za pravo ući u sferu političkog, a pritom sugerirajući da je to tobože najbolje za pripadnike vjerskih zajednica“ pri čemu smo zaključili kako su „političari oni kojima je narod dao legitimitet da se bave političkim pitanjima", kazali su iz HSPF-a.

Prozivke

Navode kako se HSPF u potpunosti neselektivno, odnosno cjelovito i konzistentno odnosi prema navedenoj tematici, a upravo zbog toga su nakon prekjučerašnjeg priopćenja naglasili da nije važno o kojoj vjerskoj zajednici se radi.

"Temeljna zamjerka naših kolega s Univerziteta Džemal Bijedić je neistinita, stoga je nejasno i začuđujuće zašto se kolege kao budući pravnici nisu podrobnije informirali prije neutemeljenog napada. Nemoguće je ne primijetiti da naše kolege nijednim slovom u svom priopćenju nisu osudile nedemokratski, neprimjeren i agresivan napad Medžlisa Islamske zajednice Mostar na vijećnika Milivojevića", ističu.

Ističu kako se jedan prijestup ne može pravdati prijestupom nekoga drugoga, stoga žale što njihove kolege iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta nisu pratile njihov primjer i zauzele cjelovit pristup, na kojeg se, kako navode, pozivaju.

Problem naziva ulica

Komentirali su i prozivke za šutnju po pitanju imena ulica u Gradu Mostaru.

"Prijedlog izmjena naziva ulica Grada Mostara ne bismo prihvatili, ali ne iz razloga koji nam se nevješto i nedobronamjerno imputira. Naime, mi u HSPF-u nemamo poželjne i nepoželjne totalitarizme. Svaki režim zatvorenog društva nam je jednako odbojan, stoga se s jednakim gnušanjem odnosimo prema ustaškom i fašističkom režimu, ali i komunističkom", poručili su iz HSPF-a.

Ističu kako ulice Grada Mostara treba očistiti od svih, a ne samo nekih totalitarizama.

"Ne smatramo da ni HSPF ni Asocijacija studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić trebaju biti moralni policajci koji će pratiti i osuđivati svaki amoralan čin bilo kojeg pojedinca ili organizacije", navode.

Brojna pitanja 

Svojim kolegama s Pravnog fakulteta uputili su nekoliko pitanja.

"Zašto prethodnih dana niste osudili kršenje trodiobe vlasti i uplitanje izvršne u sudbenu vlast, na što bi studenti Pravnog fakulteta trebali biti posebno osjetljivi, s obzirom na to da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković veličala osuđenog ratnog zločinca, zapovjednika Trećeg korpusa ARBiH Sakiba Mahmuljina?".

"Zašto niste osudili jednak pritisak na pravosuđe kad je istoimenog osuđenika veličao ministar obrazovanja HNŽ-a Rašid Hadžović? Smatrate li to poželjnim primjerom za našu djecu? Zašto niste stali uz studente Mostara, Sarajeva i Banja Luke kada su zajednički osudili protuzakonito imenovanje ambasadorice Mlinarević?", upitali su iz HSPF-a. 

Također su prozvali svoje kolege zašto nisu osudili imenovanje novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva s obzirom na , kako navode, diskriminaciju nad svim građanima BiH.

"Zašto niste osudili mijenjanje izborne volje građana Grada Mostara i kriminalno prebacivanje fiktivnih birača na Gradskom području Jug? Zašto pravdate, odnosno zašto ne osudite agresivno, nepristojno i anticivilizacijsko miješanje Medžlisa Islamske zajednice Mostar u političke procese?", ističu. 

Podsjetimo, Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić obratila se priopćenjem predstavnicima studentskog Hrvatskog studentskog politološkog foruma, navodeći da će im pomoći da učine BiH sekularnijom državom.

Kopirati
Drag cursor here to close