Tribina u Gradu na Neretvi

Naser Orić: Mostar je poslije rata bio kao Srebrenica

Orić kaže kako je u Mostar došao da pokuša mladima prenijeti pravu istinu o povijesti.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2019. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada sam došao poslije rata prvi put ovdje u Mostar imao sam osjećaj kao da sam u Srebrenici'', rekao je novinarima brigadir Armije BiH i zapovjednik obrane Srebrenice tijekom rata u BiH Naser Orić, koji je u Mostaru sudjelovao na tribini Gradskog odbora asocijacije mladih SDA.

Pojasnio je i zašto se tako osjećao.

''Preko puta tadašnje zgrade općine bio je bio kameni zid i na njemu je bila izrasla kopriva, odnosno žara. Pola zgrade općine je bilo srušeno, pola je bilo u daskama, okolne zgrade su bile porušene, nije bio ni kamen na kamenu... Sve to mi je zajedno dalo sliku kao da sam ušao u Srebrenicu'', pojasio je Orić.

U Mostar je došao, kaže,  da pokuša mladima prenijeti važnu istinu o povijesti.

Tribina kao platforma prenošenja istine

''Glavni razlog našeg okupljanja jeste da širimo istinu, kada već institucije države koji bi trebale širite istinu i baviti se ovim pitanjima to ne rade. Kroz druženja pokušamo objasniti što se zaista događalo u našoj skoroj prošlosti, da se ne iskrivljuje istina te da iznesemo neke zajedničke zaključke'', dodao je Orić.

Prokomentirao je i okupljanje i postrojavanje četnika u Višegradu.

''Ravnogorski pokret je samo jedan detalj u radu obavještanih agencija iz Srbije i dokaz djelovanja jedne države na prostorima druge'', zaključio je Naser Orić.

Inače, tribinu ''Srbijanski progon branilaca RBiH'' u Mostaru je organizirao Gradski odbor Asocijacije mladih SDA Mostar, a uz Orića gost je bio i Avdo Huseinović.

Povijesni kontekst u prvom planu

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Mostar Alen Jaganjac rekao je kako je prvobitna zamisao bila organizirati tribinu u sklopu proslave 1. ožujka.

''Zbog zauzetosti sudionika to nismo taad mogli učiniti, pa smo tribinu malo pomjerili, a glavna ideja je da na ovaj način damo doprinos obilježavanju tog datuma važnog za BiH. Uz to, želimo povijesni kontekst pricč staviti u prvi plan. Činjenica je da su borci, koji su se na pošten i pravedan način borili za BiH, često apostrofirani kao zločinci, i često ih se poistovjećuje sa agresorom na BiH'', rekao je Jaganjac.

Dodao je kako su Nasera Orića pozvali na tribinu jer je uprav on osoba koja je, kako je rekao, ''prošla Golgotu i sve ono loše što se događalo u Srebrenici, ali i čitav proces u Haagu''.

Kopirati
Drag cursor here to close