Sastanak

Naša stranka: Zahtjevi poslodavaca u potpunosti su opravdani

Od ove godine smatraju da bi političko zalaganje Naše stranke moglo biti učinkovitije.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Naše stranke u utorak su održali sastanak s Udruženjem poslodavaca Federacije BiH.

Poslodavci su predstavili svoja rješenja koja se odnose na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, rast konkurentske sposobnosti domaće privrede i povećanje životnog standarda građanki i građana. Radi se o setu propisa u čiju implementaciju moraju biti uključeni svi nivoi vlasti.

Neke od stvari koje poslodavci traže su: izmjene Zakona o PDV-u, tj. njegovo usklađivanje sa zahtjevima Europske unije; izmjena Zakona o strancima koja bi dovela do liberalizacije radne snage; rasterećenje poreza na rad i smanjenje stope doprinosa što bi dovelo do povećanja plata radnicima; reforma obrazovanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Iz Naše stranke su rekli da su zahtjevi poslodavaca u potpunosti opravdani te da su se kao stranka i dosad zalagali za većinu stvari koje poslodavci traže. Međutim, od ove godine smatraju da bi političko zalaganje Naše stranke moglo biti učinkovitije s obzirom na to da će Naša stranka, pored županijske razine, sigurno participirati i na federalnoj razini vlasti, a u ovisnosti od pregovora koji će uslijediti i na državnoj razini vlasti.

Današnjem sastanku, u ime Naše stranke prisustvovali su: Edin Forto, predsjednik Naše stranke; Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke; Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

U ime Udruženja poslodavaca sastanku su prisustvovali: Mario Nenadić, predsjednik Udruženja; Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja; Igor Baroš, zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja i Adem Hanić, član Upravnog odbora Udruženja.

Sastanku je prisustvovala i Vera Arnautović, direktorica KJKP Rad Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close