Točka

Naša stranka na izbore želi kao Trojka

Kad je u pitanju državna vlast, Naša stranka navodi kako je ''Trojka motor progresa''.
Vijesti / Politika | 06. 02. 2024. u 10:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na lokalne izbore Trojka ide zajedno, i točka'', priopćeno je nakon što je u ponedjeljak u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Naše stranke.

Ideološka raznolikost

Na sjednici je, između ostalog, usvojen zaključak da se na lokalnim izborima 2024. ''prioritetno postigne dogovor u okvirima Trojke o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima i zajedničkim kandidatima za načelnike''.

''Nakon razgovora na nivou Trojke, u Našoj stranci ostajemo privrženi ideji zajedničkog političkog djelovanja sa SDP-om i NiP-om. Unatoč ideološkoj raznolikosti članica ove koalicije, uvidjeli smo viši interes koji nas uvjetuje da nam te razlike ne budu prepreka, a taj interes je, prije svega, ubrzan put Bosne i Hercegovine kao Europskoj uniji i, u konačnici, bolji život građana. Zbog toga smo opredijeljeni da prioritetno postignemo dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i zajedničkim kandidatima za načelnike'', priopćeno je iz Naše stranke.

Navode kako u Kantonu Sarajevo Trojku grade od 2018. godine i da je njihovo ''političko zajedništvo dalo vrlo opipljive rezultate kad je u pitanju poboljšanje kvalitete života građana''.

''Vidljivo je to po mnogo čemu, od naknada porodiljama, preko kulturnih dešavanja od kojih su mnoga besplatna i dešavaju se na ulici, pa do velikih infrastrukturnih projekata kakav je potpuna rekonstrukcija gradskog prometa. Na federalnoj razini smo u vlasti od prošle godine i progres je sve vidljiviji. Posebno se to vidi na ovogodišnjem proračunu koji je rekordan i iznosi 7,4 milijarde KM. Došlo je do povećanja mirovina, značajno su povećana sredstva za liječenje teško oboljelih, za putnu infrastrukturu izdvojeno je 165, a za poticaje u poljoprivredi 175 milijuna KM'', navodi se u priopćenju.

Reakcije zbog Mostara

Kad je u pitanju državna vlast, Naša stranka navodi kako je ''Trojka motor progresa''.

''Sve što je urađeno na ispunjavanju prioriteta za pristup EU, urađeno je zahvaljujući nama. Duboko smo uvjereni da građani vide u nama istinsku alternativu dosadašnjem načinu vođenja vlasti i snagu neophodnu za promjene samo ako smo zajedno. Samo zajedno možemo svaki uspjeh koji smo postigli izvesti diljem BiH, ali i listu tih uspjeha proširiti'', poručili su iz Naše stranke.

Ranije je iz Glavnog odbora Naše stranke uslijedila reakcija na stvaranje koalicije za lokalne izbore u Mostaru koju su potpisali predstavnici Demokratske fronte, Stranke za BiH, NES-a i Prve mostarske partije.

Reagirao je Irdin Bajrović, član Glavnog odbora Naše Stranke i član Gradskog odbora Naše Stranke Mostar, koji je naveo kako ''SDA-ovi sateliti i sluge opet u Mostaru žele ukrasti volju birača'' te da neke stranke potpisnice koalicije ''djeluju kao muhe podrepuše interesima Bakira Izetbegovića''.

Kopirati
Drag cursor here to close