Spomenik

Narušava li 'nezgrapni' Marulić izgled Mostara?

Vijesti / Politika | 28. 01. 2016. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Spomenik ovakve kvalitete, a kvaliteta u njemu nije prisutna, ne treba zauzimati ovako važno mjesto'', rekao je akademski slikar Dalibor Nikolić nakon performansa ''umotavanja'' spomenika Marku Maruliću ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Naime, Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH organizirali su umjetnički performans i javnu raspravu o spomeniku Marku Maruliću Šime Vidulina.

Uvjeti nakon deset godina

Tvrde kako spomenik nema umjetničku vrijednost te da ova lokacija zaslužuje ili drugo umjetničko djelo ili da bude javni prostor bez ikakvog spomenika.

Na pitanje portala Bljesak.info zašto se nakon deset godina pokreće ova priča, Nikolić kaže kako su se tek sada stekli uvjeti za to.

''Sada postoje Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika i time su se stekli uvjeti da o ovome javno progovorimo'', rekao je Nikolić za Bljesak.info.

Inače, spomenik Maruliću otkriven je u proljeće 2005. godine, a otkrivanje je bilo početna manifestacija tadašnjeg Mostarskog proljeća Matice hrvatske.

''Autor spomenika hrvatski je kipar Šime Vidulin. Kipar je to čije dvije stotine kamenih skulptura krasi i obogaćuje prostore širom Hrvatske i inozemstva. Vidulin je autor i velebne kamene skulpture Hrvatska ptica iznad Limske drage te desetmetarskog kamenog križa s hrvatskim pleterom stradalnicima rata grada Vukovara'', objavljeno je tada iz Matice, a spomenik su otkrili Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i Josip Urlić, tadašnji dogradonačelnik Splita.

Izgled ne otkriva da je riječ o Maruliću

Ipak, iz Društva povjesničara kažu kako bi spomenik trebalo premjestiti na neku drugu lokaciju jer je ipak svjedok jednog vremena.

Na javnoj raspravi čija je tema bila "Zadovoljava li spomenik Marku Maruliću kriterije valorizacije uvjetovane značajem mjesta na kojem se nalazi?" , čule su se ideje o uklanjanju spomenika i premještanju u park ili manje ugledno mjesto, do promjene imena kako ne bi asocirao na oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

''Spomenik svojim izgledom ne ukazuje da je riječ o Marku Maruliću, niti se može čak pretpostaviti da je riječ o nekom renesansnom liku, kako po odjeći, tako i po frizuri i fizionomiji'', kazala je predsjednica Društva povjesničara i umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević - Đurić.

''Po većini kriterija valorizacije, bilo vrednovanja javne skulpture, ili vrednovanja javnih spomenika u kontekstu prostora u kojem se nalazi, ovo ostvarenje ne zaslužuje biti tu'', zaključila je.

Predsjednik Matice hrvatske Josip Muselimović za Bljesak.info je rekao kako je riječ o umjetničkom viđenju Marulićeva lika, pa ga tako treba i promatrati.

Viđenje umjetnika

''Matica hrvatska Mostar je 2005. godine uspjela skupiti neka skromna sredstva kako bi podigla spomenik Marku Maruliću. Tad smo konzultirali tadašnju ministricu kulture Republike Hrvatske Vesnu Girardi-Jurkić i dugogodišnju direktoricu arheološkog muzeja Istra i Brijuni, koja nam je preporučila Vidulina višestruko nagrađivanog umjetnika'', rekao je Muselimović i dodao kako je činjenica da je njegovih 300 radova izloženo diljem Hrvatske i inozemstva te da je dobitnik više međunarodnih priznanja.

Na pitanje sviđa li se njemu spomenik, Muselimović je rekao kako je imao priliku gledati sliku Salvadora Dalija, pa da u njoj nije vidio ni prepoznao umjetničko djelo.

''Pitao sam Vidulina i njegovu asistenticu i rekli su kako su oni Marulića tako vidjeli. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Iskreno, ja osobno od prvog dana nisam bio zadovoljan s onim što sam vidio, ali umjetnik je umjetnik'', rekao je Muselimović i istaknuo kako mu je žao što bi Mostar mogao postati jedini grad koji će maknuti jedno Vidulinovo djelo.

''Ako umjetnici imaju bolji prijedlog i mogućnosti, neka tako i urade'', rekao je predsjednik mostarske Matice hrvatske za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close