Opet

Naredba: Ponovno se broje listići iz Mostara

Glavnom centru za brojanje naređuje se da izvrši brojanje glasačkih listića i utvrdi rezultate izbora s nekoliko redovitih biračkih mjesta u Gradu Mostaru.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 113.  sjednici održanoj 27. prosinca, razmatrajući izvješće glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu izbornih rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru usvojilo Naredbu kojom se Glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši brojanje glasačkih listića i utvrdi rezultate izbora s nekoliko redovitih biračkih mjesta u Gradu Mostaru.

Ponovno će se tako brojati listići za razinu gradske izborne jedinice-199 na biračkom mjestu 155A014 (brojanje glasačkih listića po političkim subjektima i utvrđivanje broja nevažećih praznih glasačkih listića i broja nevažećih glasačkih  listića po drugim kriterijima); potom za razinu izborne jedinice gradskog područja 2 (Stari Grad)-155 na biračkom mjestu 155A001A te za razinu gradske izborne jedinice-199 na biračkom mjestu 155A013 gdje će se, uz ostalo, prebrojati  i utvrditi broj glasova za kandidate političkog subjekta „Ostajte ovde-zajedno za naš Mostar“.

Brojanje je naređeno i za razinu izborne jedinice gradskog područja 5 (Jugozapad)-153 na biračkom mjestu 153A006 te za razinu izborne jedinice gradskog područja 5 (Jugozapad)-153 na biračkom mjestu 153A003, a naloženo je i otvaranje vreće sa prebrojanim glasačkim listićima sa biračkog mjesta 153A003 za razinu izborne jedinice gradskog područja 5 (Jugozapad)-153 gdje će se utvrditi nalaze li se u istoj glasački listići za razinu gradske izborne jedinice-199, te ukoliko se pronađu, ove glasačke listiće prebrojati, utvrditi rezultate i iste uvrstiti u rezultate te razine za ovo biračko mjesto.

Naređeno je i otvaranje vreće sa prebrojanim glasačkim listićima sa biračkog mjesta 155A027 za razinu izborne jedinice gradskog područja 2 (Stari Grad)-155 gdje će se utvrditi nalaze li se u istoj glasački listići za razinu gradske izborne jedinice-199, te ukoliko se pronađu, ove glasačke listiće prebrojati, utvrditi rezultate i iste uvrstiti u rezultate te razine za ovo biračko mjesto.

Aktivnosti iz naredbe će se obaviti sutra, 28.12.2020. godine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) s početkom u 10:00 sati.

''Sukladno članku 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i neovisni kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani promatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja'', naveo je Ured za informiranje SIP-a.   

Kako su u subotu izvijestili iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, u glavnom centru za brojanje u Sarajevu brojat će se listići pristigli iz inozemstva. Za to glasovanje prijavilo se skoro 4000 birača.

Odlučeno je da se glasovi ne broje za katolički i pravoslavni Božić, te za novogodišnje praznike.

Ranije su iz HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) prosvjedovali zbog odgode brojanja listića, a tvrde i da se fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim izbornim područjima u gradu nastoji promijeniti rezultat izbora.

Prema kaznenoj prijavi Hrvatskog narodnog sabora podnesenoj prošlog tjedna i objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici "postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora".

Hrvatski narodni sabor u toj je prijavi naveo da se prema preliminarnim saznanjima "radi o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje, poticano i potpomognuto od strane više osoba".

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije započelo je provjeru tih navoda.

Izbori u Mostaru održani protekle nedjelje prvi su na koje su građani hercegovačkog središta izašli nakon punih 12 godina.

Po do sada prebojanim glasovima s redovitih biračkih mjesta na izborima je s više od 18.000 glasova pobijedio HDZ BiH, slijedi bošnjačka koalicija koju predvod SDA s potporom nešto manje od 15.000 birača.

U Gradskome vijeću Mostara, koje broji 35 vijećnika, svoje predstavnike imat će i koalicija koju čine SDP BiH i Naša stranka, te Hrvatska republikanska stranka kao i srpska lista.                                      

 

Kopirati
Drag cursor here to close