Tko je kriv?

Nakon snijega, Jablanicu zatrpala teška politika

Naime, SDP Jablanica objavio je kako se ''elementarna nepogoda se može dogoditi, ali je stvarna nepogoda aktualna vlast''.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2018. u 09:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski odbor SDP-a BiH u Jablanici prozvao je vlast za probleme sa snijegom, a tamošnji Općinski stožer Civilne zaštite razočaran je napadima. I sve to dok se tamošnja mašinerija bori sa snijegom koji je odgodio održavanje nastave, rad vrtića i izazvao brojne probleme.

Naime, SDP Jablanica objavio je kako se ''elementarna nepogoda se može dogoditi, ali je stvarna nepogoda aktualna vlast''.

''Snijeg koji je posljednjih dana padao u BiH, a i u Jablanici, po tko zna koji put je nespremnim zatekao putne i druge službe zadužene za održavanje magistralnih, regionalnih, ali i lokalnih cesta. Svjedoci smo da su ulice Jablanice zatrpane snijegom, te se stoga pitamo kako je moguće da je izostala pravovremena i adekvatna reakcija nadležnih? Iako Općina Jablanica ima usvojene dokumente koji reguliraju ovo pitanje, građani su po tko zna koji put prevareni od aktualne vlasti, koja je još jednom pokazala da se niti zna, niti može nositi s elementarnim problemima i s vremenskim prilikama koje su karakteristične i očekivane za ovo doba godine. Neočišćene ceste i ulice su ogledalo nesposobnosti aktualne vlasti'', navodi jablanički SDP.

No, jablanička Civilna zaštita kaže kako nisu izravno prozvani ali da su ''prirodi posla pozvani da odgovore na optužbe koje se odnose na aktualnu vlast, obzirom da je OŠ CZ Jablanica, dio  strukture te vlasti i nositelj dijela poslova i odgovornosti poslova zbog kojih su upućene kritike od strane navedene političke stranke''.

''Zaista smo iznenađeni i razočarani ovakvim frontalnim napadom na sve i svakoga, optužbama koje ne vode računa što je čija nadležnost i odgovornost, pa ispade da je OŠ CZ Jablanica (kao i JKP Jablanica dd u stečaju) odgovoran  i za čiščenje magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva koje imamo u gradu, što naravno nije točno, a što vrlo dobro znaju i članovi stranke koja participira u Općinskom vijeću Jablanica'', navodi s eu reagiranju Općinskog stožera Civilne zaštite u Jablanici.

Naveli su kako ''nema ni jednog pedlja općinske teritorije dokle se moglo pristupiti, a da nije posjećena i sagledana situacija te ukazana pomoć onima kojima je bila potrebna''.

''Zbog svega navedenog, razočarani smo što naše napore kao i napore zaposlenika JKP Jablanica dd u stečaju i drugih gospodarskih subjekata, ne vide oni koji bi to svakako trebali vidjeti, nego naprotiv sav naš trud bacaju 'pod noge' i ne žele vidjeti činjenice'', navodi se u reagiranju.

SDP Jablanice, čije je reagiranje objavljeno na tamošnjoj televiziji, navodi kako se pitaju hoće li netko ''napokon pokazati bar malo morala i preuzeti odgovornost ili ćemo i dalje slušati pridike o višoj sili i krivce tražiti tamo gdje ih nema''.

''Vrlo dobro znamo da su krivci u strukturama koalicijskih partnera SDA - HDZ, od općinskih struktura do županijskog zapovjednika Civilne zaštite, aktualnog ministra turizma, od čije smo sinergije očekivali barem čiste ulice. Oni su nam pokazali da ne mogu ni toliko'', navodi Općinski odbor SDP BiH Jablanica.

Inače, jablaničko Općinsko vijeće donijelo je odluku da se ''zbog nepovoljnih sigurnosnih uvjeta uzrokovanih velikim snježnim padavinama, te  otežanog  kretanja vozila i pješaka na području Općine Jablanica, produžava obustava nastave u JU Osnovna škola Suljo Čilić Jablanica, JU Srednja škola Jablanica i JU Dječije obdanište Pčelica Jablanica i u srijedu (19.12.2018. godine)''.

Probleme na ovom području osjetili su i vozači na magistralnom putu M17 između Jablanice i Konjica jer su na toj prometnici ostale velike količine leda nakon što se vrijeme s padalinama smirilo. Vozači su negodovali navodeći kako se prometnice ne čiste kako treba na što su reagirale Ceste Federacije navodeći kako se cesta smatra prohodnom ako je na njoj manje od 10 centimetara snijega.

No, oni koji su prometovali spomenutom dionicom, a koju čisti poduzeće Putevi d.d. Mostar u vlasništvu poduzeća Babić iz Jablanice.

Kopirati
Drag cursor here to close