''Zapitajte se''

Nakon presude: Bakir o Naseru

Svakom se mora pravično suditi, rekao je Bakir nakon presude Naseru Oriću
Vijesti / Politika | 09. 10. 2017. u 18:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostupanjsku presudu ratnom zapovjedniku Armije Republike BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

"Onima koji izriču teške riječi i optužbe na račun sudova i presuda svrsishodnije bi bilo da se iskreno zapitaju zašto međunarodni i bh. sudovi dosljedno donose presude kojima iste ljude oslobađaju od istih optužbi. Očito je da je to tako zato što nema dokaza da su optuženi pripadnici Armije R BiH počinili zločine koji im se stavljaju na teret. I zato su sudske odluke - i u Hagu, i u Ženevi, i u Londonu, i u Beču, i u Sarajevu - takve kakve jesu", naveo je u pisanoj izjavi za Fenu Bakir Izetbegović.

On ističe da je krajnje licemjerno napadati pravosudne institucije zbog nepostojanja dokaza kojima bi se sudskim putem mogla revidirati istina i izjednačiti krivica za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

"Kao i do sada, nastavit ćemo zagovarati princip da se svakome tko je osumnjičen za bilo koji ratni zločin mora pravično suditi, bez obzira o kome se radi. To što se sudske odluke ne podudaraju sa nečijim pokušajima revidiranja istine samo potvrđuje da problem nije u sudovima i njihovim presudama, nego je problem evidentno u nastojanjima da se izjednači krivica, što podriva proces pomirenja", zaključuje Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close