Promjene

Nakon Mostara, slijedi Travnik

Dom naroda nije usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH…
Vijesti / Politika | 08. 07. 2020. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda usvojio je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da u što kraćem roku, u skladu s rješenjima u Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH za Općinu Travnik kako bi se Lokalni izbori 2024. godine za Općinu Travnik proveli po novim izbornim pravilima.

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 9. sjednici usvojio je Zakon o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prethodno, Dom je usvojio zahtjev zastupničkog doma PSBiH da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Uz ovaj Zakon, Dom naroda PSBiH usvojio je zaključak kojim preporučuje Skupštini Grada Mostara u novom sazivu da u proces izrade prijedloga novog Statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH kako bi se, kroz usvajanje novog Statuta, osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa svih građana Mostara.

Usvojen je i zaključak prema kome Dom naroda PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko – neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na području tih kantona.

Dom naroda nije usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom na to da Izvještaj Zajedničke komisije nije usvojio ni Zastupnički dom, Dom naroda je Prijedlog zakona dostavio Zajedničkoj komisiji na usuglašavanje radi izrade novog izvještaja, u skladu sa smjernicama domova.

Dom naroda nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i na uvođenju poreza na luksuzne proizvode.

Nije usvojena ni njegova inicijativa kojom se predlaže amandman kojim bi predsjednik Europskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, bira šest članova Ustavnog suda BiH.

Nije usvojena ni Bećirevićeva inicijativa da entitetske vlade, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripreme i u parlamentarnu proceduru dostave amandmane na ustave bh. entiteta Republike Srpske i Federacije BiH kojima bi se osiguralo da  svi narodi i građani na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine budu potpuno ravnopravni i da Vijeće naroda u RS dobije jednake ustavne nadležnosti kakve ima i Dom naroda u Parlamentu FBiH.

Na prijedlog Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, usvojena je Odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close