Tko ne želi promjene?

Nakon izbora može uslijediti užasna kriza

Čović je istaknuo kako je prvi tjedan svibnja krajnji rok za dogovor o eventualnim izmjenama Izbornog zakona, jer je nakon raspisivanja izbora nemoguće nešto mijenjati u izbornom zakonodavstvu.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2018. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Postoje stranke koje žele neku promjenu, ali i one koje žele krizu. Postoje i stranke, prije svega one sarajevske, koje žele zadržati status quo. Razumijem ih donekle, jer zašto ispustiti mogućnost da drugom birate predstavnike, što je omogućeno trenutnim zakonom koji je Federaciju BiH definirao kao jednu izbornu jedinicu", rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović za portal Klix.

Istaknuo je kako će opći izbori biti održani, ali da nakon izbora može uslijediti užasna kriza jer će biti teško provesti izborne rezultate.

Čović je istaknuo kako je prvi tjedan svibnja krajnji rok za dogovor o eventualnim izmjenama Izbornog zakona, jer je nakon raspisivanja izbora nemoguće nešto mijenjati u izbornom zakonodavstvu.

"Vremena jeste malo, ali činjenice su na stolu i ako bude volje dogovor će biti postignut", rekao je Čović te dodao kako je kroz izmjene Izbornog zakona potrebno uraditi tri stvari, a sve se tiču odluka Ustavnog suda BiH.

"Jedna je izbor članova Predsjedništva BiH, gdje se forma legitimnog predstavljanja, koja je definirana u odluci Ustavnog suda, primarno odnosi na legitimno predstavljanje tri člana Predsjedništva. Zatim su tu klubovi Doma naroda Parlamenta FBiH i naravno Grad Mostar, što se veže za jednu raniju odluku Ustavnog suda", rekao je Čović.

Poručio je kako je spreman sutra sjesti za sto i dogovarati izmjene Izbornog zakona, ali da neke stranke očigledno žele krizu.

Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona u sljedećih mjesec dana, Čović je rekao da će sve ostati isto, ali da će to biti jasna poruka iz Sarajeva.

"Kada treba slati poruku Bruxellesu svima su puna usta toga da jedni drugima ne trebamo birati političke predstavnike, a kad dobijemo priliku da to promijenimo u zakonu, onda nitko ništa ne radi", ocijenio je.

Rekao da će odluku o ponovnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH donijeti, najvjerojatnije, na sjednici Predsjedništva stranke 7. svibnja.

"Do tada siguran sam da nećemo razgovarati o pozicijama ni za koju razinu. To ćemo tempirati za vrijeme kada izbori budu raspisani", najavio je.

Kopirati
Drag cursor here to close