Nezakonito trošenje

Nagrađeno trošenje namjenskih sredstava građana Mostara i HNŽ-a

HRS navodi kako se ''namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje se protuzakonito i nenamjenski troše za potrebe stranačkih dobavljača''.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Po tko zna koji put podsjećamo: namjenska sredstva prikupljena od 0,5% poreza na plaće nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima'', stoji u priopćenju za javnost Gradskog odbora Hrvatske republikanske stranke Mostar.

Stranka navodi kako se ''namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje se protuzakonito i nenamjenski troše za potrebe stranačkih dobavljača''.

Pet poduzeća

''Komunalna poduzeća, njih 5, nisu osposobljena za otklanjanje posljedica nevremena, iako svi rade i primaju plaće. Paralelno s tim se poziva građane na radne akcije i nagrađuje za 'humanost' one za koje je inspekcijski nadzor pokazao da nenamjenski i protuzakonito troše novac poreznih obveznika. Svaka kiša, snijeg ili vjetar 'iznenadi' nekoga u Mostaru, počevši od gradonačelnika, 5 komunalnih poduzeća, pa do Civilne zaštite. Unatoč tome, gradonačelnik poziva građane da očiste grad nakon nevremena, a Vlada HNŽ-a čelne ljude Civilne zaštite se nagrađuje zbog 'požrtvovnosti, humanosti i doprinosu u jačanju sustava za zaštitu i spašavanje', osobito kada se radi o nenamjenskom trošenju namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje'', navodi mostarski ogranak HRS-a.



U priopćenju se navodi kako se namjenska sredstva akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska, vode se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu sa Planom i programom razvoja kojeg usvajaju zakonodavna tijela svih razina.

Nabavka sanitetskih vozila

''To znači da nedavna nabavka sanitetskih vozila u iznosu od 400.000 KM bez PDV-a koju ovih dana radi gradonačelnik Mostara, jednako kao nedavna nabavka vatrogasnih vozila od strane ŽU CZ HNŽ su morale biti dio Plana i programa razvoja zaštite i spašavanja kojeg je usvojila Skupština HNŽ ili nepostojeće gradsko vijeće Mostara. No, budući da ni Skupština, kao ni gradsko vijeće nisu o tome diskutirali, niti im je ikada na ruke došao taj dokument, s pravom se postavlja pitanje kako je moguće trošiti namjenska sredstva ako za to ne postoji zakonska podloga? Nije moguće!'', navodi HRS i dodaje kako se o svemu ovome očitovao se i inspektorat FUCZ još 2016. godine, kada je pokazao nezakonit višemilijunski utrošak namjenskih sredstava.

''Što se dogodilo nakon toga? Umjesto da se postupa po Rješenju inspekcije, u suradnji s direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom, izvješće se ignorira i onemogućava se inspekcija u daljnjem radu! Godinama se ne imenuje glavni federalni inspektor, a županijski inspektorati nikada se nisu ni oformljeni, iako za to postoji zakonska obveza. Postiže se prešutni koalicijski dogovor: Solak će neometano na razini Federacije moći trošiti namjenski novac za potrebe adrenalinskog turizma za rodbinu i (stranačke) prijatelje, dok će legitimni koalicijski partneri to neometano moći raditi na županijskim i nižim razinama. Sve će to papirima pokriti Vlada Federacije i županijske vlade, kao u slučaju HNŽ-a'', navodi se u priopćenju.

Mladež za radne akcije

Stranka navodi kako su o svemu ovome mnogo puta pisali, izlagali u Skupštinama županija, slali dopise pravosudnim organima, ali da je bilo uzalud.

''No, umoriti se nećemo. Možemo razumjeti da se u predizbornoj kampanji poziva građane na akcije čišćenja grada, pa se javi stranačka mladež i dužnosnici, mi sve to platimo svojim novcem preko Fonda za okoliš HNŽ. Možemo razumjeti i to da je to za mladež ulaznica za uposlenje u javna poduzeća i sl., ali nećemo dopustiti da to pređe u praksu. Građani Mostara ne plaćaju račune za čistoću i porez za zaštitu i spašavanje kako bi sami čistili grad i razvijali sustav zaštite i spašavanja kako bi se sponzoriralo stranku i stranačke dobavljače. Ovu smo problematiku iznijeli i u Skupštini HNŽ prigodom rasprave o Proračunu i Zakonu o izvršenju Proračuna. Na prvoj sljedećoj sjednici od ministarstva financija ćemo tražiti izvješće o uplaćenim sredstvima na osnovu poreza za zaštitu i spašavanje, kao i izvješće o utrošku tih sredstava, koje ćemo prezentirati javnosti. Gradsku i županijsku vlast pozivamo da slobodno koriste 'mladež' za radne akcije, slobodno nagrađuju svoje ljude za 'humanost i doprinos zajednici', samo ćemo konačno stati u kraj da se računi za to ispostavljaju žiteljima Mostara i HNŽ-a'', navodi mostarski Gradski odbor HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close