Nova presuda

Na vidiku novi razvod? SDA lagala o Radončiću

SBB podsjeća kako je ovo je druga pravomoćna presuda kojom je SDA osuđena za iznošenje lažnih navoda o predsjedniku  SBB-a i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu kojom se potvrđuje ranija odluka Općinskog suda iz 2014. godine, u dijelu kojim je Stranka demokratske akcije BiH (SDA) osuđena zbog klevete o Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), priopćeno je iz Radončićeve stranke.

''Sudovi su obvezali SDA BiH da Radončiću isplati 1000.00,00 KM na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda, jer su o njemu objavljene laži u pamfletu ove političke organizacije, koji je pod nazivom 'Bosanska stvarnost' besplatno dijeljen uoči općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u listpoadu 2012. godine'', navodi SBB.

U priopćenju se dodaje kako su Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu ''utvrdili da je SDA u svojoj 'propagandnoj novini' koja je služila za obračunavanje sa političkim protivnicima, objavila laž da je Radončić radio za UDBA-u i bio špijun pod kodnim imenom Šćepo''.

''U nedavno donesenoj presudi, vijeće sudaca Kantonalnog suda konstatiralo je da je prvostupanjski sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i dao jasne i na zakonu zasnovane razloge kada je ustanovio da je o Fahrudinu Radončiću izneseno neistinito izražavanje'', navodi se.

SBB podsjeća kako je ovo je druga pravomoćna presuda kojom je SDA osuđena za iznošenje lažnih navoda o predsjedniku  SBB-a i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine.

''Prva pod brojem 65 0 P 314910 18 Gž donesena je 4.11.2019. godine i njome je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Radončićevih odvjetnika i preinačio prvostupanjsku presudu u tom predmetu. Vijeće kantonalnih sudaca presudilo je tada da se SDA BiH obvezuje na isplatu 1.000,00 KM naknade štete Fahrudinu Radončiću zbog objavljivanja laži u pamfletu  'Bosanska stvarnost' iz 2012. godine, kojima se on povezuje sa Naserom Keljmendijem'', navodi se.

SBB u priopćenju piše kako je ''SDA jedina politička stranka u BiH koja je osuđena za klevetu, i to više puta''.

''Napise o Radončiću godinama je koristila u svojim izbornim kampanjama u nastojanju da na njegovoj diskreditaciji dobije glasove građana Bosne i Hercegovine. U postupcima pred nadležnim sudovima dokazano je da se pri tome služila lažnim navodima'', naveodi Radončićeva stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close