Najzaslužnijim građanima

Na svečanoj sjednici dodijeljena priznanja Grada Ljubuškog

Godišnju nagradu Grada Ljubuškog za izniman doprinos razvoju gospodarstva dobilo je poduzeće JURPROM-u d.o.o. a nagradu za životno djelo Louise i Steve (Stipe) Bubalo.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom javnih priznanja Grada Ljubuškog za 2022. godinu, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak je završeno obilježavanje Dana tog grada.

Godišnju nagradu Grada Ljubuškog za izniman doprinos razvoju gospodarstva dobilo je poduzeće JURPROM-u d.o.o. a nagradu za životno djelo Louise i Steve (Stipe) Bubalo.

Sjednici su, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i gradskih vijećnika, nazočili i brojni gosti i uzvanici iz političkog i društvenog života Zapadnohercegovačke županije, FBiH, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i hrvatski ministar gospodarstva i održivoga razvoja Davor Filipović.

Postignuća u 2022. godini

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić pozdravio je nazočne, a potom je uslijedila videoprojekcija i obraćanje gradonačelnika Vedrana Markotića, koji je govorio o postignućima u prošloj godini.

''Godina iza nas je bila izazovna, ali smo kao lokalna zajednica uspjeli izvući maksimum. Ponovno smo uz brojne odluke i zaključke Gradskoga vijeća najveći fokus stavili na demografiju kao ključni faktor opstanka na ovim prostorima. U suradnji sa ZHŽ-om osigurali smo, usudio bih se reći, trenutno najpovoljniju klimu za život obiteljima s djecom u BiH'', ustvrdio je gradonačelnik Markotić.

Po njegovim riječima, besplatni udžbenici svim osnovnoškolcima, prijevoz te novčane potpore svim redovitim studentima, kao i svim brucošima, samo su neke od mjera kojima je cilj opstojnost na ovim prostorima.

Izdovoljio je također i pomoć mladim obiteljima kroz subvencije kupnje prve nekretnine te mjesečnu naknadu od 500 maraka za svako treće i iduće dijete za koju je vlada ZHŽ-a izdovoljila u svom proračunu više od 10 milijuna maraka.

"Sve što smo napravili i na čemu radimo možemo zahvaliti dobroj sinergiji gradonačelnika i gradskoga vijeća", dodao je.

Potpora viših razina vlasti

Uz navedeno, spomenuo je i potpore viših razina vlasti, posebno Ministarstava financija FBiH i Ministarstva prostornoga uređenja FBiH te Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kao i Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom Davorom Filipovićem te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Usto, zahvalio je i svima onima koji su na bilo koji način Gradu Ljubuškom dali doprinos na svim poljima - sportskim, kulturnim i gospodarskim.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čestitajući gradonačelniku i vijećnicima te svim žiteljima Ljubuškog, ocijenila je kako je gradska uprava na čelu s Markotićem uspjela izrealizirati svoje zadane aktivnosti na dobrobit svog stanovništva na prostoru ovoga kraja.

''Drago mi je da ste imali jasnu viziju u svim segmentima koji se tiču lokalne zajednice, razvoja i stvaranju pretpostavki za razvoj gospodarstva, što izravno utječe na kvalitetu života svakog čovjeka. Uvjerena sam da to prepoznaju svi stanovnici ovoga grada i kraja. Naravno, uz jasnu viziju i odgovornu politiku, ovi rezultati su svakako plod i jedne suradnje lokalne vlasti s višim razinama vlasti u BiH'', istaknula je Krišto.

Podsjetila je i na potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te im zahvalila kako na potpori tako i na rješavanju pozicije hrvatskog naroda unutar BiH, kao i pomoći na njezinom reformskom, euroatlantskom i europskom putu.

Kao predsjedavajuća Vijeća ministara obećala je učiniti sve da u koordinaciji s predsjednikom Čovićem i kolegama dužnosnicima svih razina vlasti, kako kaže, "budemo jamstvo i potpora svim budućim planovima i projektima".

''Jačajući jedinice lokalne uprave i samouprave radimo na osnaživanju i jačanju naše BiH, domovine tri konstitutivna naroda i želimo nastaviti na principu ustavne jednakopravnosti sva tri naroda u BiH i svih drugih koji u njoj žive'', zaključila je Krišto.

Nazočnima se obratio i hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović koji je kazao kako BiH Hrvatskoj nije tek susjedna država nego druga domovina Hrvata, kao i ključni element sigurnosti i Hrvatske i ovog dijela Europe.

Partneri u RH

''BiH pripada europskoj civilizaciji i upravo su Hrvati ove zemlje ključni u obrani i očuvanju njezinoga europskoga puta i razvoja. Zato je razvoj svakog grada u BiH u interesu Hrvatske, a pogotovo razvoj gradova kakav je Ljubuški, koji dokazuje da su Hrvati u BiH svoji na svome, izgrađuju svoje domove, svoje gospodarstvo i svoju budućnost'', rekao je ministar Filipović.

Istaknuo je također kako je BiH tradicionalni trgovačku partner Republici Hrvatskoj.

''Robna razmjena je u prvih jedanaest mjeseci 2022. iznosila 3,6 milijardi eura te smo je zajednički povećali za čak 53,7 posto'', podvukao je hrvatski ministar.

Ove brojke, dodao je, jasno nam daju do znanja nužnost daljnjeg povezivanja Hrvatske i BiH, s naglaskom na Hrvate BiH.

Podsjetio je i na izravna ulaganja iz RH u BiH koja su do rujna 2022. godine iznosila 1,23 milijarde eura, što je udjel od 29, 6 posto u ukupnim izravnim ulaganjima iz RH u inozemstvo, tj. da se BiH svrstava na drugo mjesto hrvatskih ulaganja u inozemstvo.

Pored toga, istaknuo je kako je prioritet i Hrvatskoj i BiH nastavak radova na koridoru Vc Budimpešta -Beli Manastir- Osijek- Sarajevo- Ploče.

''Sigurna BiH znači sigurnu Hrvatsku, a konstruktivna Hrvatska, znači brži europski put BiH'', zaključio je Filipović

Kopirati
Drag cursor here to close