Plaće i naknade

Proračun Federacije u deficitu od dva milijuna KM?!

Oko 199 milijuna KM koštale su plaće i naknade zaposlenih iz 61 institucije koje se financiraju iz federalnog proračuna.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2017. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 199 milijuna KM koštale su plaće i naknade zaposlenih iz 61 institucije koje se financiraju iz federalnog proračuna, a za političke stranke i koalicije u prošloj je godini dano 3,6 milijuna KM.

Proračunski korisnici stvarali su obaveze veće nego što su im bila odobrena sredstva, pa su zato vršene preraspodjele sredstava, a i tekuća rezerva nije trošena za hitne i nepredviđene slučajeve, kako je propisano, piše Dnevni avaz.  

Dajući mišljenje s rezervom za izvršenje proračuna FBiH u prošloj godini, Ured za reviziju institucija u FBiH ukazao je da je bilo propusta kod realizacije transfera, kao i javnih nabavki.

''U pojedinim ministarstvima nastavilo se s praksom prijema uposlenika koji ne ispunjavaju posebne uvjete u dijelu radnog staža i potrebnog iskustva, stručnosti i znanja za određene poslove'', samo je dio izvještaja.

Naznačeno je i da je za braniteljsku reviziju od 2010. do 2016. godine potrošeno oko 15,6 milijuna KM, ali se ne može potvrditi da je ona rezultirala uštedama i pozitivnim efektima u proračunu.

Prošlu godinu federalni proračun zapravo je završio u deficitu od oko dva milijuna KM, a ne u suficitu od 84,9 milijuna KM, kako je bilo prikazano. Revizori su ukazali da se iskazani financijski rezultat ne može potvrditi za najmanje 86,6 milijuna KM.  

Kopirati
Drag cursor here to close