''Arogantan, lažov''

Murphy opleo po Izetbegoviću i Dodiku, oni odmah uzvratili

Intervju američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja izazvao je gnjev dvojice bivših bliskih partnera Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2023. u 14:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izetbegović voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, ali mi nismo, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobama. On se promijenio. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to desilo'', rekao je Michael Murphy, američki veleposlanik u BiH.

Američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, gostujući u programu Federalne televizije, ocijenio je kako je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, te da žali što se to dogodilo.

Imamo dobre odnose sa SDA, Izetbegović se promijenio

"Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo s članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvaćamo i to poštujemo. Sjećam se suradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman da riskira da bi izgradio mir i pomirenje. Shvaćao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvaćao je važnost jačanja demokracije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli", rekao je Murphy.

Dodao je i kako je Veleposlanstvo SAD-a, otvoreno za suradnju sa SDA i članovima te stranke koji žele napraviti ispravne stvari.

"Izetbegović voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, ali mi nismo, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobama. On se promijenio. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to desilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu“, poručio je američki ambasador.

Dodik vodi BiH ka sukobu

Američki veleposlanik govorio je i Miloradu Dodiku i njegovim, kako je ocijenio, kontinuiranim antidaytonskim aktivnostima, te naglasio da "SAD neće sa strane s jediti i promatrati kako on rastvara zemlju i vodi je ka sukobu".

"SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Mi smo tu da branimo Daytonski mirovni sporazum i državu BiH. I Ustav je vrlo jasan; to je jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. RS je entitet, nemaju pravo, odnosno, Ustav ne predviđa da se oni odcijepe", dodao je veleposlanik Murphy.

"Napredak postignut, Sarajevo izgleda sve bolje i bolje"

U BiH je od kraja rata do danas, kaže, postignut napredak, fizički napredak, što se može vidjeti u Sarajevu koje izgleda sve bolje i bolje.

" Izgradili smo jedinstvene oružane snage, obavještajnu agenciju, agenciju za indirektno oporezivanje. Ima i drugih primjera i ne treba to baš tako olako zanemariti, ali jako puno posla je ostalo nedovršeno u BiH – da se ojača demokracija, da ekonomija doživi rast, da se nastavi da se bori protiv korupcije, energetska sigurnost. Da bi se postigao napredak, SAD čvrsto podržava sve te ciljeve i jako puno smo ulagali u proteklih 30 godina u BiH, više od dvije milijarde dolara da pomognemo da se postigne napredak u ostvarivanju svih tih ciljeva, da bi zemlja bila bliže članstvu u euroatlantskim institucijama, ali to samo po sebi nije dovoljno", rekao je.

Bakir odmah odgovorio

Ako ta suradnja podrazumijeva zloupotrebu presuda Europskog suda za ljudska prava tako da prihvatim Izborni zakon koji bi unio dodatne etničke podjele u BiH i dodatno obespravio Bošnjake, onda nije spreman na takvu suradnju, odgovorio je Bakir Izetbegoviću Michaelu Murphyu, američkom veleposlaniku u BiH.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, reagirao je na izjave američkog veleposlanika Michaela Murpyha koji je istaknuo da je lider najveće bošnjačke stranke u BiH stavio vlastite osobne i financijske interese iznad interesa stranke i države.

"Nema dokaza da sam financijske interese stavio iznad interesa države"

"Prva teška laž je da sam osobne financijske interese stavio iznad interesa stranke i države. Pozivam Murphyja da umjesto paušalnih, podlih optužbi, podastre dokaze za svoje tvrdnje. Neće to učiniti jer ih, naravno, ničim ne može dokazati. Kao što ni ranije, kada smo od njega tražili da ponudi bilo kakav dokaz za svoje optužbe, to nije učinio", rekao je Izetbegović.

Netočna je i tvrdnja, navodi Izetbegović, da je izjavio da su SAD napustile BiH i promijenile odnos.

"Očigledna je Murphyjeva intencija da lidera najveće bošnjačke stranke lošom propagandom predstavi kao protivnika SAD-a i demokracije. Nikad glupost koju mi pripisuje Murphy nisam rekao, javnost je svjedok tome. Upravo obratno, uvijek sam isticao da su SAD najvažniji partner BiH, i dalje to tvrdim. SAD nisu promijenile svoj odnos prema BiH, ali ambasador Murphy, iz samo sebi znanih razloga čini sve da SAD promijene odnos prema SDA", ističe Izetbegović.

Kaže da Murphy iznosi neutemeljene, ničim dokazane teške optužbe na njegov i na račun SDA te besmislenom naziva tvrdnju da je za blokadu Federacije od 2018. do 2022. godine kriva SDA.

"Zašto su OSA i Mehmedagić dobivali priznanja od Amerikanaca?"

"Sada ide i korak dalje pa me optužuje zbog načina na koji sam ‘upravljao OSA-om‘. Radom OSA-e je upravljalo rukovodstvo te državne institucije i Osman Mehmedagić kao njen direktor. Ako je taj rad bio loš, onda se logično postavlja pitanje zbog čega su OSA i Mehmedagić godinama dobivali pohvale za partnerstvo s američkim službama, i zbog čega su dobivali specijalna priznanja? Kao što je pitanje i zbog čega je nakon svih tih priznanja, od dolaska Murphyja u BiH direktor OSA-e od strateškog partnera odjednom postao ‘loši momak‘ koji je završio na crnoj listi", pita Izetbegović.

Tvrdi da se Murphyjev odnos prema njemu i SDA promijenio kada su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

"I tu Murphy izriče četvrtu neistinu da sam ja ‘podrivao tu važnu reformu‘. Vrlo dobro zna da to nije istina, da sam bio spreman na kompromis koji bi išao na moju ličnu štetu, ali bi omogućio izbalansirano rješenje u odnosima Bošnjaka i Hrvata. Na kraju dolazimo i do jedine istine koju je Murphy sinoć izgovorio, a ona je da: Bakir Izetbegović ‘nije spreman raditi na tim stvarima na način na koji smo mi željeli‘", ističe Izetbegović.

"Da sam nepošten ili korumpiran, bio bih spreman za suradnju s njime"

Ako ta suradnja podrazumijeva, kaže Izetbegović, zloupotrebu presuda Europskog suda za ljudska prava tako da prihvatim Izborni zakon koji bi unio dodatne etničke podjele u BiH i dodatno obespravio Bošnjake, onda nije spreman na takvu suradnju.

"Da sam nepošten ili korumpiran, kao što Murphy sugerira, sigurno bih bio spremniji za "suradnju" s ambasadorom koji nosi kaubojske čizme i ima kaubojske manire. Ali, pošto nisam, i pošto me ne mogu ničim ucijeniti, onda jedino što ostaje jesu podle i ničim potkrijepljene laži i optužbe", ističe.

"Protežirao je interese HDZ-a, zaustavio sam pokušaj obespravljivanja Bošnjaka"

Kaže i da optužbama na njegov račun Murphy želi skrenuti pažnju s vlastitog neuspješnog projekta uvođenja Trojke u vlast i suspenzije Ustava FBiH u tu svrhu, što je bila očigledna osveta zbog neprihvaćanja Izbornog zakona po mjeri HDZ-a.

"Svima koji su na očigled javnosti protežirali interes HDZ-a se s pravom može postaviti pitanje - jesu li oni svoj lični financijski interes stavili iznad interesa građana BiH i država koje predstavljaju? Bjelodano je jasno, i to uviđa sve veći broj građana BiH, da je Murphyjev projekt veliki promašaj, da država nasilnim izbacivanjem SDA iz vlasti ne napreduje, da nema reformi, da nema napretka BiH prema EU i NATO-u, da nema napretka u borbi protiv korupcije, da se događa nazadak, da su Murphyjevi favoriti u vlasti pogubljeni", navodi Izetbegović.

Kaže da je sve to rezultat neuspjelog eksperimenta u režiji Michaela Murphyja.

"I po tom neuspjehu će zauvijek ostati upamćen - kao najlošiji ambasador SAD-a koji je ikad kročio na tlo BiH", zaključuje Izetbegović.

Arogantan srbomrzac

Predsjednik entiteta RS rekao je da se američki veleposlanik svakim svojim istupom direktno miješa u unutrašnje stvari zemlje što nije posao nijednog diplomate 'a pogotovo njega koji je samo veleposlanik SAD u FBiH, a ne u BiH'.

"Taj posao, moram priznati, odlično radi, a što se tiče nas u Republici Srpskoj, on nije ambasador ovdje, jer sve što je uradio za vrijeme svog mandata uradio je na štetu dobrih odnosa Amerike i Republike Srpske. On je za nas u Republici Srpskom jedan obični srbomrzac i rušitelj svega dobrog što je bilo između SAD i RS", istakao je Dodik.

Bljesak.info / Murphy  i Dodik

Naveo je da je Murphy arogantan i da je to neprihvatljivo.

"Republika Srpska i srpski narod nisu neko ko će sjediti sa strane i čekati šta će neki američki veleposlanik nekome izdiktirati šta treba da uradimo, niti će dozvoliti da bilo tko laže i zastrašuje stanovništvo RS. Svim političkim i pravnim sredstvima sačuvat ćemo suvrenitet Srpske i BiH", rekao je Dodik.

Onda se osvrnuo i na Murphyjevu izjavu da SAD neće dozvoliti da Dodik BiH gurne u sukobe.

"Kada iz FBiH zveckaju oružjem, kada napadaju i pljačkaju srpske povratnike, kada se mudžahedini slobodno šetaju BiH i prave svoje komune, Murphy puti, tada je i gluh i slijep i nijem. Šta to znači, da i mi treba da šutimo i odobravamo da nas neko ugnjetava!?", naveo je, između ostalog, Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close