Državna koalicija

Može li Mostar zbližiti lidere?

Sudeći po porukama uoči razgovora, ni sada neće proći bez uvjetovanja sa sve tri strane.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2023. u 09:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na razini Bosne i Hercegovine, HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda) održat će se u ponedjeljak, 25. rujna u Mostaru, najavili su iz HDZ-a BiH.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, a izaslanstva na sastanku će predvoditi predsjednici stranka Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić.

Uvjeti s tri strane

Prethodni sastanak čiji je domaćin bila Trojka, nije donio mnogo toga pa će teme poput imovine, Ustavnog suda BiH, Zakona o sudovima i Izbornog zakona vrlo izvjesno ponovo biti u središtu pozornosti, navode pak Nezavisne novine.

Sudeći po porukama uoči razgovora, ni sada neće proći bez uvjetovanja sa sve tri strane. Čelnik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, već je poručio da stranke Trojke neće pristati na bilo kakve ucjene od strane SNSD-a.

"Ako SNSD kao uvjet postavi Ustavni sud BiH, neće biti razgovora", rekao je Nikšić dodajući da uvjetovanje nije način da se riješe pitanja tog suda i imovine.

"Trojka je pristala na formiranje radne grupe Vijeća ministara BiH, a koja bi trebala raditi na pripremi novog Zakona o Ustavnom sudu BiH. Taj zakon mora biti sukladan europskim standardima, a što se tiče SDP BiH, a siguran sam i 'trojke', ne dolazi u obzir da pristanemo da se u tom sudu odlučuje po nacionalnoj osnovi", naglasio je Nikšić te dodao da je i njemu i predstavnicima Naše stranke te Naroda i pravde jasno da BiH ne može biti dio Europske unije ukoliko postoje strani suci.

Jedni daju, drugi očekuju

Naveo je i kako će oni ''uvijek biti za razgovor i kompromis'', a da je alternativa tome samo blokada svega, koja, kako je rekao, ne ide u prilog onima koji vole BiH.

U SNSD-u tvrde kako su spremni za suradnju i razgovore, ali i oni neće dozvoliti ucjene.

"Uvijek smo bili spremni za suradnju, ali u toj suradnji nikad ne može da znači da samo jedni daju, a drugi samo očekuju. Bitno je da svi pokažemo da smo voljni za saradnju ili te saradnje neće biti", rekao je za Nezavisne novine Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a i izaslanik ove stranke u Domu naroda BiH.

HDZ bez puno riječi

SNSD ostaje pri istom stavu i kada je u pitanju Ustavni sud BiH, a komentirajući izjavu Nikšića kako neće pristati da se u toj pravosudnoj instituciji odlučuje po nacionalnoj osnovi, Kovačević kaže kako u Ustavnom sudu BiH trebaju biti suci iz BiH.

Banjalučke novine navode kako su najmanje rječiti bili u HDZ BiH, koji bi formalno trebao biti domaćin sastanka predstavnika vladajuće koalicije ali i da je toj stranci Izbori zakon na prvom mjestu prioriteta.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close