Centar kulture

Mostaru su potrebni taktilne vodilice i zvučni semafori

Zvučni semafori i taktilne vodilice bi dijelom olakšale kretanje osoba sa oštećenjem vida po gradu. Zahtjev za njihovu ugradnju podnijet će Gradski odbor Naše stranke Gradskoj upravi Mosta
Vijesti / Politika | 01. 04. 2019. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je registrirano 2000 osoba sa oštećenjem vida. One nailaze na velike prepreke u kretanju gradom.

Zvučni semafori i taktilne vodilice bi dijelom olakšale njihovo kretanje po gradu. Zahtjev za njihovu ugradnju podnijet će Gradski odbor Naše stranke Gradskoj upravi Mostar.

''Kreirajući i gradeći Mostar Europskim centrom kulture, dužnost nam je urediti grad tako da se svi osjećaju dobro i sigurno, a naročito ranjiva populacija slijepih i slabovidnih osoba'', kaže Amela Stovrag, članica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Pored političke, ovo smatra i svojom građanskom te profesionalnom obavezom kao diplomirana edukatorica-rehabilitatorica.

Ilustracije radi, broj semafora prilagođenih slabovidnim i slijepim osobama grad Beograd ima u višestruko većem broju od cijele BiH.

Stovrag kaže da je osim semafora potrebno sanirati i rupe koje se nalaze na svakom od trotoara u gradu. Ono što još otežava kretanje svim građanima ovoga grada, jesu izrasline stabala po trotoarima.

''Ovdje ne dovodim u pitanje samo sigurnost osoba s oštećenjem vida, nego i velike poteškoće u kretanju roditelja s djecom u kolicima, kao i građana treće životne dobi. Spomenute izrasline su dovodile i do ozbiljnih fizičkih ozljeda'', rekla je Stovrag.

Razne skupine građana i neke od nevladinih organizacija ukazivale su na ovaj problem i pisale peticije za očuvanje i uređenje mostarskih trotoara. No, bez rezultata i odgovora nadležnih.

Takav odnos prema ovom problemu ne može se tolerirati ni zbog činjenice da je Mostar jedan od najposjećenijih regionalnih turističkih centara.

Kopirati
Drag cursor here to close