Upis

Mostarski osnovci ipak dobili novo odjeljenje u gimnaziji

Vijesti / Politika | 08. 07. 2014. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom trećeg upisnog roka mostarskim učenicima će biti omogućeno da se upišu u još jedan razred gimnazije. Dogovor je to ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Zlatka Hadžiomerovića s županijskim premijerom Denisom Lasićem i roditeljima osnovaca koji su željeli upisati gimnaziju.

Podsjećamo, problem je nastao zbog smanjenja odjela u mostarskoj Gimnaziji fra Grge Martića zbog čega je bilo neizvjesno hoće li 28 odličnih učenika koji su završili osnovnu školu moći nastaviti školovanje u željenoj srednjoj školi.

Ministarstvo je ranije potvrdilo kako su neke srednje strukovne škole tražile od ministra Hadžiomerovića da ne dozvoli formiranje razreda u Gimnaziji jer im nedostaje učenika, što bi moglo utjecati na opstanak tih škola.

Nakon odluke o smanjenju broja odjela, roditelji učenika su se pobunili, a ministarstvu je poslan dopis iz Gimnazije u kojemu stoji da jedan određen broj učenika usprkos broju bodova tj. zadovoljavanju uvjeta ne mogu upisati Gimnaziju jer su popunjene zadane kvote.

Do smanjenja broja odjela došlo je iz razloga što u strukovnim školama nedostaje učenika, a profesorima je smanjen broj sati što može dovesti do otpuštanja nastavnika, na kraju i ugroziti opstanak strukovnih škola.

Hadžiomerović je za Bljesak.info tada izjavio kako njegovo ministarstvo želi zaštiti i nastavni kadar, jer neke škole nam ostaju bez učenika te da je nakon konsultacija sa svim relevantnim faktorima donijelo odluku da upisna kvota bude do 25 učenika po jednom odjeljenju.

''Međutim pojavio se veliki broj odličnih učenika koji žele upisati Gimnaziju fra Grge Martića.Ja sam obavio razgovor s roditeljima, ministarstvo će svakako zaštiti učenike, njihove želje i želje njihovih roditelja. Jer ipak oni su na početku jedne nove budućnosti, jednog novog slijeda u obrazovanju, nove stepenice koja im daje mogućnost za daljnje školovanje'', kazao je za Bljesak.info Hadžiomerović.

Kopirati
Drag cursor here to close